La ciutat

La ciutat

divendres, 7 de juliol del 2023

Cultura: memòria del poble

La casualitat, o millor dit les possibilitats que el sistema democràtic vigent ens ofereix, ha volgut que, en aquest moment, quan encara al País Valencià no tenim conformat un govern autonòmic estable, quan no s'ha produït "la investidura" i, per tant, el president de la Generalitat Valenciana i el seu Consell resta en funcions, a l'espera del canvi, d'acord amb el punt signat, el pacte PP i Vox, que ha de portar, la setmana vinent?, al senyor Mazón a la presidència i a la formació d'un nou Consell, aquesta passada nit acabem d'encetar una nova campanya electoral, ara d'abast nacional on, el partit governant, el PSOE, vol revalidar i continuar ocupant la Moncloa, mentre PP i Vox, vistos els resultats obtinguts recentment, pensen que ha arribat el seu moment i una nova força política emergent, Sumar, vol fer-se un lloc "al galliner".

Cadascuna de les formacions, més o menys progressistes, més o menys conservadores, planteja un model de país, un model de govern, on l'economia, les relacions internacionals, la sanitat, l'educació i la cultura són els eixos fonamentals del seu programa.


De tots aquests camps, a hores d'ara, el que més m'atrau és el de la cultura i
el que, de no passar res especial i extraordinari, entre hui i el pròxim dia 23 en què hauré de dipositar el meu vot i amb ell donar la confiança a una formació o l'altra, serà el que farà decantar la meua tria.

Acceptant que el concepte genèric de cultura popular és ample, abastant tant el conjunt de les manifestacions artístiques i folklòriques que emanen directament del poble, arrelades a les tradicions, valors i creences, i transmesa de generació en generació per dècades, com aquelles manifestacions populars i innovadores que es filtren en l'espai cultural del segle XXI, crec que a Castelló, fins aquests moments i repassant les accions efectuades en els darrers anys, la pràctica cultural ha estat més viva que mai.

Tanmateix, tot i no tenir un govern estable a la Generalitat, per als, d'una banda, preacords PP+VOX en l'àmbit de país, i per l'altra, pel canvi de govern municipal, amb un PP governant en minoria, les manifestacions culturals, a parer meu, han sofert un retrocés, en entendre la cultura de manera diferent a com l'estàvem vivint en els darrers anys.


La cultura, a Castelló, s'ha sustentat en dos vessants,
preservació de les tradicions, creences i patrimoni amb actes de gran significació, fomentant-se des de l'espai fester, al costat d'unes noves formes de cultura manifestada en la gran quantitat de programacions públiques de música, literatura, art, conferències, moda, ball o cinema per al gaudi dels veïns i veïnes, convidant-nos a participar d'una manera activa. Cultura de tots i per a tots amb unió cada vegada més forta entre cultura, educació i oci.

Ara, hem sentit parlar i vist "la força del pacte" amb suspensions d'actes, amb justificacions sense arguments, de censura o de retirades de banderes LGTBIQ, que han fet que un bon grapat de professionals del món de la cultura, mitjançant un manifest, denuncien l'atemptat que, contra la llibertat d'expressió s'està duent a termini, ficant en perill els drets consolidats democràticament en els darrers anys.

I a Castelló, on el PP sembla no "estar lligat" a Vox, encara?, la primera manifestació cultural-festera del nou equip de govern, les festes de Sant Cristòfol, patró de la ciutat, es presenten com de "tornada als orígens i difusores de les senyes d'identitat", recuperant com a novetat la benedicció de vehicles i el repartiment de cintes commemoratives. Així cotxes, motos, bicicletes i, tal vegada algun patinet, seran els protagonistes de la festa.


Tornada als orígens és beneir vehicles i repartir cintes
? La veritat és que per allò de la pandèmia i que en els darrers anys calia desviar el trànsit rodat per fer passar els vehicles obligatòriament per recollir la cinta, l'any passat, l'acte no va fer-se i ningú el va trobar a faltar.

Ara, content estarà el gremi de traginers, conductors i camioners... però, si el que es vol amb la festa és "difondre les senyes d'identitat", cultura popular és fer caure al veïnat que Sant Cristòfol és patró de la ciutat i dels gegants, i per tant un bon moment per treure les nostres figures Tàfol, Lledó, Vicent, Senteta, Mussa i Azufaifa, i a la vegada retre homenatge als seus portadors.

La cultura popular es vincula amb el patrimoni més viu i constitueix l'expressió que relliga la tradició amb la modernitat. Mantenir-la viva, i dinamitzar-la és un gran repte. Estarà el nou equip a l'alçada? Temps al temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada