La ciutat

La ciutat

dilluns, 25 de gener del 2016

Notícies


En periodisme, una notícia és qualsevol alteració innovadora en l'ordre de les coses i susceptible de convertir-se en referència per a una comunitat. Resulta complicat establir una relació de tots els tipus possibles de notícies, especialment perquè en una mateixa notícia podem trobar diferents elements que fan difícil la seua incorporació a un o un altre tipus. D’acord amb la temàtica podem dir que hi ha tantes notícies com àrees de la realitat quotidiana.

Els webs municipals, constituïts com a plataformes en línia, ofereixen per regla general, informació municipal, notícies municipals, generades des de l’equip de govern i, de vegades, no massa sovint, també dels diferents grups polítics que conformen el consistori, ja estiguen governant o en l’oposició.

És el cas de l’ajuntament del meu poble, Castelló, que amb el canvi generat a les darreres eleccions, en la darrera renovació del web, va dividir l’apartat notícies, en dues parts, una primera “Notícies” més importants o generals, que poden resultar més interessants al veïnat, i una altra, totalment innovadora, possibilitant que els diferents grups polítics que conformen la municipalitat, tingueren una finestra per dir “la seua”, en qualsevol moment.

Prenent com a anàlisi els 25 dies que portem d’aquest 2016, podem comprovar fàcilment que malgrat haver-s’hi destacat un total de 55, enfront de les 31 generades pels 5 grups que conformen el consistori, mentre la darrera “Noticia General” era publicada al web el passat dimarts 19, fent referencia a les sessions de música clàssica programades per a xiquets, i no havent-se destacat cap altra notícia ni la resta de la setmana passada ni tampoc hui dilluns 25, han estat 10 les “noticies” penjades pels diferents grups polítics ( 6 el PP, 2 de Compromís, 1 de Ciutadans, 1 de Socialistes, i cap de CsM).

És veritat que 55 notícies en 25 dies, presenten un percentatge alt de Notícies Generals, 2’2 notícies/dia, enfront de les 1,24 notícies/dia de les “Notícies dels grups polítics”, però també és veritat, i em resulta una mica estrany, que en els darrers 7 dies, només hi haja hagut interessant “una notícia general”, a la vegada que s’han multiplicat per 10 les notícies dels grups polítics. Curiós, rar, estrany… no us sembla?

Com és que hi han disminuït tan dràsticament el nombre de “notícies generals” en els darrers dies? I no serà perquè no s'han produït d’esdeveniments importants des dels àmbits esportiu, cultural, social, fester… Tampoc l’agenda de premsa dels darrers dies recull cap activitat ni de l’alcaldessa ni dels diferents regidors…

I per altra banda, tot i que resulta prou comprensible, el Partit Popular que era qui “manava” a l’anterior govern i ara és el partit més nombrós de l’oposició, siga qui més us faça d’aquest servei, i que dit siga de passada, mai va donar suport per la seua creació. Curiós que de les 31 notícies penjades pels partits polítics, el 61’29%, 19 en 25 dies, han estat notícies generades pel PP.

Que li passa a la zona de premsa? Està sota mínims? L’ajuntament és una institució que “no para” de generar notícies i informacions i, és necessari que aquelles arriben amb celeritat i veracitat als ciutadans i ciutadanes. El veïnat necessitem saber més sobre la ciutat i el que en ella succeeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada