La ciutat

La ciutat

dijous, 28 de gener del 2016

Transparència.

Un concepte del qual tothom en parla, molt més que un concepte de moda, és l’hàbit de gestió més excel·lent i honest que ha de practicar tota la institució de govern i, molt especialment, els alts càrrecs, doncs a les seues mans es troba el futur de molts ciutadans i ciutadanes.

Si observem l’evolució política en els últims temps, és clar que assistim a un punt d’inflexió del nostre sistema polític, com a conseqüència directa del deteriorament del teixit social, econòmic, i també de la gestió pública.

Són necessaris canvis del sistema polític vigent, que facen èmfasi en oferir claredat en el finançament de les organitzacions polítiques i socials i regular la participació, i la defensa d’interessos del món privat en la gestió pública. Alguns encara som “romàntics” pel que fa al servei públic, i creiem que si som transparents en la gestió pública, els polítics i les institucions han de sumar-se en la seua actuació a aquests principis de transparència.

Institucions públiques i privades han de ser caixes de vidre, transparents, on les seves accions siguen plenament visibles per a tothom. La transparència és un tema rellevant en l’actualitat a causa que és demandada per la societat.

La tendència a l’increment de la transparència ve originada per l’assentament de la democràcia al món occidental, la qual cosa ha provocat la sol·licitud del lliure accés i mobilitat de la informació per part de la societat i per les evidències que apunten que existeix una relació directa entre transparència i competitivitat.

La Diputació de Castelló va crear el setembre del 2015 PORTAL DE TRANSPARENCIA,  una ferramenta de rendició de comptes enfront de la ciutadania provincial per reforçar així la relació de confiança amb l’administració, a la vegada que s’articulava com a lloc participatiu, obrint Canals per al diàleg i consens.

Tres mesos després, desembre de 2015, va ser l’Ajuntament de Castelló qui va habilitar el Portal de Transparència Municipal, PANELL DE GOVERN OBERTl amb el qual posa a la disposició de la ciutadania de manera senzilla i gràfica tot tipus d'informació sobre la gestió del consistori, des de l'organització de la corporació i les seues retribucions fins als pressupostos o les estadístiques sobre la ciutat.

Ara, tot just hui, he sentit a dir que la Generalitat Valenciana per recobrar la confiança dels ciutadans i aconseguir una major participació d’aquest en la vida pública, rellançar GVA OBERTA el seu Portal de Transparència, creat el juny del 2014 amb la finalitat de garantir la transparència de l’activitat pública de la Generalitat i acostar l’administració a tots els ciutadans, establint canals que permeten una interacció fluida.

Fins i tot el Govern Central TRANSPARENCIA el Congrés dels Diputats PORTAL aposten clarament per una transparència clara i nítida.


La propietat contrària a la transparència és l’opacitat, el bloqueig al pas de la llum. Esperem que tots hagen aprés les darreres lliçons i que, a partir d’ara no siguen els jutges qui hagen de “netejar els vidres” per acabar amb la foscor…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada