La ciutat

La ciutat

dilluns, 29 de febrer del 2016

Doblement curiós

 Avui, 29 de febrer, a més a més de ser el darrer dia del mes més curt de l’any, és un dia doblement curiós.

D’una banda és un dels 24 dies bixests que hi haurà en aquest segle, concretament el quart -van ser de traspàs abans el 2004, 2008 i 2012- i, d’altra perquè des dels inicis de les renovades festes de la Magdalena, en el llunyà 1945, només en tres ocasions, en tres anys, 1948, 1964 i 2008, ha resultat que a més a més de ser bixest, “caiguera” el 29 de febrer dins la setmana de festes.

Així en el 1948 tal dia com hui, 29 de febrer, va ser diumenge de Romeria, en el 1964 dissabte de Pregó i, en el 2008 divendres de la setmana festera. I tot açò perquè és una característica singular de les nostres festes el canvi de data, per la dependència que tenim al celebrar-se la romeria el tercer diumenge de la Quaresma i estar aquesta, estretament lligada, com és sabut al diumenge de Resurrecció, fet que porta lligat que les nostres festes fundacionals “caiguen” sempre en febrer, març o a més tardar abril.

I entre les curiositats que ens ha oferit i ens ha de seguir proporcionant la variació de dates, podem assenyalar que a banda de les tres coincidències, any de traspàs-setmana de festes,que hem tingut fins ara, podem destacar que també un d’aquests anys bixests, el 2008, va ser l’any en què les festes “van caure” més prompte, del 23 de febrer al 2 de març, mentre que l’any 1981, sembla que les festes no volien arribar mai, doncs aquell any és el que “van caure” més tardanes, del 28 de març al 5 d’abril.

I una altra curiositat des del 1945 fins al 2045, en cent anys, només en dues ocasions, el diumenge de Romeria, tindrà el privilegi de ser el dia 29 de febrer. Un ja ha passat, el 1948, l’altre, encara l’hem d’esperar uns quants anys, concretament 20, doncs no serà fins al 2036, a no ser que es faça realitat, cosa poc probable, la tesi defensada per uns professors americans que advoquen per una modificació del calendari, on cada any tindria 364 dies i els anys bixests serien substituïts per una setmana extra cada cinc o sis anys, fet que permetria que les festivitats es celebraren sempre el mateix dia.

Coneixeu algú que haja nascut tal dia com avui? És difícil però no impossible, perquè la probabilitat de nàixer un 29 de febrer és d’un entre mil quatre-cents seixanta-u. I quan celebren el natalici la resta d’anys que no són de traspàs? Doncs el 28 de febrer o el primer de març, a lliure elecció…


Però seguim en festes i fem vots perquè no es faça realitat allò que diu el refranyer popular castellà de l’any bixest: “año bisiesto, año siniestro”, atribuint-li moltes desgràcies i tragèdies a aquest fatídic dia, sense deixar cabuda a la mera coincidència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada