La ciutat

La ciutat

diumenge, 12 de novembre del 2017

Bullir "com la cassola al forn"



Bullirà el mar com la cassola en forn,
mudant color e l'estat natural,
e mostrarà voler tota res mal
que sobre si atur un punt al jorn.

Així diu un fragment del poema "Veles e vents", del poeta i cavaller medieval valencià Ausiàs March, recitat en nombroses ocasions per diversos artistes i conegut popularment per la versió musical que el xativí Raimón va fer per primera vegada l'any 1970 i représ nombroses vegades en diferents discs.

I és que la força de la metàfora, que ens mostra la paraula bullir en una de les seues accepcions "Ser excitat, agitat per una passió, una emoció, etc.", em va venir a la memòria el dia d'ahir en veure com es trobava Castelló culturalment parlant.

Quan encara ressonaven a les nostres oïdes la música i les rialles de la companyia Yllana i el seu avantguardista espectacle presentat divendres al paranimf de la universitat, "the primitals", dins la mostra de teatre Reclam, com una manera d'estar al corrent de l'evolució de les arts escèniques actuals, la cinquena edició de la fira valenciana de la música "Trovam pro weekend" arribava al seu punt àlgid, amb més d'una trentena de propostes continuades des de les 11 del matí i fins a les 4 de la matinada de hui, omplint de públic els diferents espais de l'auditori, el teatre principal i les places de l'hort dels Corders i Major.

Si a aquestes manifestacions li afegim la celebració al llarg de tot el cap de setmana, a l'espai cultural del "menador" de la vintena edició de les Jornades de Cultura Popular amb ponències, comunicacions, visites i exposicions sobre el món de l'educació a la nostra ciutat i la història de la seua evolució, o dins la 26a edició de la mostra "Castelló a escena", l'actuació, la vesprada-nit del grup Espiral Teatre, al Raval, amb l'adaptació de l'obra "Juegos siniestros", o els espectacles de música i contacontes, a la plaça de Santa Clara i a l'edifici "hucha" dirigits al públic infantil, entendreu com "Castelló bullia".

I perquè hi hagués de tot, també al pub four seasons, una sala de concerts estables, va poder-se gaudir de la música punk undergorund, de la banda corunyesa "nave nodriza" amb cançons que tenen com a finalitat única, la diversió, o si preferíem una mica més de "glamur", de percepció visual i d'encant i fins i tot una mica de luxe, nit de Palau, assistint a la presentació oficial de la comissió festera "gaiata-11 forn del Plà"...

I que dir als llépols? Doncs, també per ells va haver-hi activitats, "chococas", la fira de la xocolata, dolços i pa artesà, que organitzada per l'associació provincial de panadería i pastisseria de la nostra ciutat arriba a la seua desena edició, també ahir, igual que el divendres i hui diumenge va ser lloc i punt de trobada de tots aquells a qui els agrada "l'amargor del dolç".

I si li afegim l'ambient dels bars, garitos i terrasses impulsat pel bon temps que està acompanyant-nos, ens trobem en un bullici, propi d'una gran ciutat, en un ambient animat mai vist un dissabte a la vesprada.

Aquest és el Castelló que a mi m'agrada, aquest és l'ambient que ens ha de definir com a poble, malgrat que l'overbooking d'alguns espais va sorprendre a més d'un. Aquesta és la fórmula, aconseguint que l'oferta d'activitats cada cop siga més diversa, amb temàtiques que abasten multitud d'àmbits. Aquest és el camí i un gran encert de la regidoria de cultura, dinamitzadora dels espais públics i animadora dels privats. Endavant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada