La ciutat

La ciutat

dijous, 23 de novembre del 2017

"Tardeo"



Ni en el de la Reial Acadèmia, ni en el de Maria Moliner, dos dels més consultats diccionaris de la llengua espanyola trobem aquest vocable, de manera que resulta del tot impossible també trobar la seua equivalència en la nostra llengua valenciana.

Tanmateix és aquesta una paraula que cada dia que passa està més en boca dels ciutadans espanyols, també, per descomptat, dels veïns de Castelló. De fet fins i tot fa uns pocs mesos va crear-se a la nostra ciutat una "ruta del tardeo", amb la participació exitosa d'una dotzena de restaurants i pubs repartits per diferents zones i barris.

I és que el "tardeo" defineix un nou model d'oci, consistent en eixir a prendre "alguna cosa" abans de fer-se fosc, és a dir, una mena de continuïtat del "tapeo" allò que és costum al matí, allò de "pegar un mosset" acompanyat amb una beguda.

I és que no fa falta gastar-se una quantitat excessiva de diners per passar una estona agradable amb els amics, en l'espai temporal que va des de després de dinar fins a l'hora de sopar, i més ací al nostre territori en què és costum sopar tard. Tal vegada aquest siga l'èxit de "tardear", gaudir de la ciutat sense haver d'esperar a altes hores de la nit.

I si hui parle del "tardeo" i de l'acció de "tardear" és perquè l'ajuntament de Castelló i dins de les novetats que programa per la celebració de la Nit de Cap d'Any i convidar a la gent a celebrar el canvi d'any al Grau, ha inclòs pel propvinent 31 de desembre, un "tardeo musical" que tindrà lloc a partir de les 15 hores i fins a les 22 amb música enllaunada en sessió contínua que se celebrarà a la carpa instal·lada en el pati del col·legi "Elcano" i l'ampliació de l'horari de la festa posterior a les campanades, que com és tradicional es donaran a l'edifici del rellotge, amb música en viu fins a les 6 de la matinada.

Per afavorir la convivència, compartir espai físic i musical i a la vegada poder "prendre alguna cosa", el Patronat Municipal de Festes considerant la necessitat bàsica del "tardeo" que és la de donar un servei de bar, va presentar en el seu dia unes bases reguladores del procediment per atorgar el règim de concurrència la instal·lació i explotació de 6 barres, amb un cànon d'autorització baixet, no arribant als 170 euros, susceptible de millora, perquè les empreses i particulars interessats del món de l'hoteleria, pogueren optar al procediment.

Aquest matí, després de finalitzat el termini per presentar propostes, s'ha reunit la taula de contractació, essent quatre les empreses que optaven a la concessió oferint uns cànons entre, 366 i 1500 euros, adjudicant-se al millor postor.

No dubtem que l'adjudicatari haurà fet els seus càlculs i que "el tardeo" i la posterior vetllada d'acomiadament de l'any 2017, serà tot un èxit, tant pel que respecta a l'organització, amb una Nit de Cap d'Any més completa i potenciada que mai, per convertir al Grau en un punt de trobada i celebració, com per l'empresa que ha guanyat l'adjudicació que, com és lògic, esperarà no tan sols poder donar un servei si més no també guanyar uns diners amb el seu treball.

Vet per on, aquesta iniciativa, el "tardeo", beneficiarà a tots, al públic que podrà si li ve de gust traslladar les copes de les dues de la matinada a les set de la vesprada, o no, a l'organització que amplia "el temps de festa", a l'adjudicatari que espera "fer caixa", i al Patronat de Festes que, malgrat no ser una quantitat excessiva de diners, afegeix uns euros "a la bossa" general dels diners dedicats a fer festa.

Benvinguda siga aquesta idea, benvingut siga "el tardeo" la vesprada-nit de cap d'any i, no cal dir-ho, benvingut siga el nou 2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada