La ciutat

La ciutat

dilluns, 13 de novembre del 2017

"Estem en proves i som a punt, la ràdio pública".



 Dotze són les accepcions que trobem al DNV, Diccionari Normatiu Valencià de l'AVL si busquen la paraula "prova". De totes elles aquella que ens interessa en aquest moment és la número tres i que fa referencia a la tecnologia i que diu textualment: "Assaig, anàlisi o examen a què se sotmet una màquina, una instal·lació, una peça, un vehicle o un producte industrial per a conéixer-ne o comprovar-ne alguna qualitat". Una prova en aquest sentit és un assaig que es fa per saber com resultarà alguna cosa en la seua forma definitiva, una acció per conéixer eficàcia, funcionament o resultat.

La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, CVMC segons la llei 6/2016 és un organisme de la Generalitat Valenciana, amb autonomia en la gestió i independència funcional, encarregat de produir i difondre productes audiovisuals, successor de l'extinta Radiotelevisió Valenciana RTVV, tancada a les darreries del 2013, tot just va a fer 4 anys.

La llei que avala aquest grup multimèdia diu que les activitats de radiodifusió tindran dues emissores, una de caràcter generalista i una altra temàtica, i les activitats de televisió, quatre canals, el primer canal de caràcter generalista, el segon temàtic i informatiu, i el tercer dedicat al públic infantil i un quart canal internacional que permeta fomentar la projecció de la cultura i la indústria audiovisual valenciana en l'exterior.

El passat mes de març va fer-se públic el nom i logo de la nova radiotelevisió, "À Punt" va ser la marca elegida en substitució de "Canal-9"

Des del passat 12 de setembre pels canals de TDT de la Generalitat Valenciana vam poder veure la carta d'ajust, en presentar-se la imatge corporativa, assegurant-se que la nova televisió autonòmica estaria en marxa el primer trimestre del 2018, a la vegada que s'afirmava que la ràdio i la web entrarien en funcionament abans de l'acabament de l'any.

I vet per on, aquells anuncis comencen a ser realitats i les emissions en prova de la ràdio s'han iniciat hui mateix, 13 de novembre, amb música del País Valencià i indicatius de presentació del nou mitjà, a la vegada que es feien públics els principals dials: Alacant 96.5, València 102.2 i Castelló 103.7 de la FM.

Poc he tardat a buscar la nova ràdio valenciana, i concretament, a les 17:10, he sintonitzat per primera vegada l'emissora. Sabeu quina ha estat la primera veu que he sentit? La del "cantaor" xativí Pep Gimeno "Botifarra" i quina ha estat la primera "falca" escoltada? Aquella que encapçala aquest comentari: "Estem en proves i som a punt, la ràdio pública".

És veritat que a moments d'una gran nitidesa i qualitat de so, li seguien altres amb interferències i sorolls estranys, però per això s'indica que estan en proves, emetent i fent comprovacions tècniques de l'emissió prèvies a l'inici definitiu d'aquestes.

Quan serà aquest inici definitiu? Poc viurà qui no ho veurà, diuen al meu poble, doncs segons ha informat la directora general Empar Marco, aquest serà, tot i que amb una programació inicialment reduïda a un magazín setmanal matinal de tres hores, conduït per Jèssica Crespo, el proper més de desembre, amb continguts variats de cultura, societat, medi ambient i tradicions.

I com va dir Diògenes quan ja de vell va tenir desitjos d'estudiar música i una persona propera a ell en saber-ho va recordar-li que ja era massa gran, i sense immutar-se li va respondre "val més tard que mai". Així que, aplaudisc la decisió d'inici d'emissions i espere que tinguen prompte la qualitat que tots i totes els valencians i valencianes ens mereixem. Benvinguda siga la nova ràdio pública valenciana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada