La ciutat

La ciutat

diumenge, 26 de novembre del 2017

Fem números?



 Les sessions del IV Congrés Magdalener s'han acabat. Les quatre ponències marc han estat exposades, esmenades i aprovades. El resultat es convertirà en declaracions institucionals i base i marc de referència per a les festes dels anys propers.

Unes ponències plurals, avantguardistes, agosarades, fruit de l'opinió de 61 comunicacions presentades per diferents col·lectius (8 en total, el 49,18% dels comunicants) i 31 a títol individual (50,82%), unes ponències que buscaven projectar cap on han d'anar les festes magdaleneres els anys venidors.

Unes ponències que tot i ser prou coherents, i fonamentades en molts avals, procedents de tot tipus d'associacions i particulars, que recolzaven els diferents punts de l'articulat, van rebre dins el termini establert, 70 esmenes per ser defensades, votades i si de cas incloses en les diferents ponències amb la finalitat de millorar-les. Esmenes procedents el 48,57% (34) dels col·lectius festers i la resta, 36, el 51,43% a títol individual.

Després de quatre sessions on la tònica general ha estat la baixa participació de congressistes, puix en la sessió de major afluència i participació, comptabilitzant els vots presencials i els delegats,284, no s'ha arribat al 44% dels inscrits, crida l'atenció que, d'una banda, de les 43 esmenes que s'han aprovat, 26, el 61,43% de les presentades, hagen estat pels col·lectius i, d'elles, 25 les presentara la Federació Gestora de Gaiates, i més encara que, essent 28 el nombre total d'esmenes presentades per aquella Federació, aconseguisquen incloure en les ponències un total de 25, el 89,3%, i només dues no hagen aconseguit "passar el tall", tenint en compte que en realitat no han estat 27 les esmenes rebutjades, el 38,57%, sinó 19, ja que 8 han estat retirades abans de votar-se, entre elles una de la mateixa Federació.

Moltes lectures poden fer-se d'aquests resultats i de segur que temps hi haurà perquè des de diferents àmbits de l'anomenat món de la festa es faça, però tot i que caldrà a partir d'ara ficar tots els esforços per aconseguir que allò que seran les declaracions institucionals puguen traduir-se en fets concrets com més prompte millor, jo, des d'ací, us convide a tots i totes a llegir les ponències inicials, tal com van ser redactades per l'organització d'aquest Congrés i, d'altra banda a comparar-les amb el resultat final i traure les vostres conclusions, la meua és que d'innovació i rellançament cap al futur en veig ben poc, amb molt, per mi, massa immobilisme.

La realitat ens ha dit que, malgrat el gran nombre d'inscrits al Congrés i la quantitat d'avals que han recolzat moltes de les comunicacions que han donat peu a unes ponències il·lusionant, només el col·lectiu de les comissions de sector s'ha mobilitzat massivament i, democràticament, ha fet sentir la seua veu i imposar la seua visió del que ha de seguir sent la festa, enfront de altres posicions, tal vegada més avançades o amb uns interessos diferents.

Tal vegada la conclusió més coherent és que només les comissions de sector, a hores d'ara, són els col·lectius als quals els interessa allò que anomenem "la festa oficial" i que a la resta de veïns, allò de la internacionalitat, de les gaiates, de la tradició i del futur fester en general només ho veuen, maluradament des de la crítica, massa vegades negativa, des de la distància i des de la diversió, i no de la participació, i si estic errat, reconec que és possible, digueu-me, on han estat les Colles en aquest Congrés?, i les associacions de veïns? Digueu-me fins i tot on han estat aquells festers que aconseguint que les seues aportacions aparegueren a les diferents ponències devien com a mínim i per coherència assistir per sostenir-les.

Felicitats a les Comissions de Sector, que donant sensació d'unitat han aconseguit clarificar i molt el seu futur defensant allò que estimen i de qui es consideren hereus, la gaiata, el sector, la representació femenina i "la festa oficial", frenant allò que altres, amb raó o sense, el temps ho dirà, volien incloure o modificar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada