La ciutat

La ciutat

dimarts, 25 de febrer del 2020

Desprestigi


Extrema dreta, dreta radical o ultradreta són termes utilitzats en política per descriure moviments o partits polítics que promouen i sostenen posicions o discursos nacionalistes i ultraconservadors considerats radicals o extremistes.

Al nostre país, després de més de quaranta anys de dictadura, l'any 1977 va arribar la democràcia realitzant-se les primeres eleccions; des d'aleshores existeix la possibilitat de, dins el marc constitucional, que els diferents partits polítics expressen el pluralisme polític, concorrent a la formació i manifestació de la voluntat popular, essent els instruments fonamentals per a la participació política, ja que la democràcia és una forma d'organització de l'Estat en la qual les decisions col·lectives són adoptades pel poble mitjançant mecanismes de participació directa o indirecta que confereixen legitimitat als seus representants.

L'espectre polític nacional va configurar-se al voltant de l'eix dreta-centre-esquerra, configurant-se amb el pas dels anys més d'una vintena de formacions polítiques. Darrerament estem assistint a una remuntada dels anomenats moviments populistes i de dretes, que guanyen vots i governs al voltant de el món.

L'extrema dreta o ultradreta és una ideologia política molt conservadora. Porta a l'extrem el sentiment nacionalista i sol recórrer a arguments autoritaris per aplicar les seves polítiques. Democracia Nacional, Espanya 2000, Falanje Espanyola, Falanje Autèntica i darrerament Vox, un partit fundat el 2013 per antics membres del PP descontents amb els populars, liderat a nivell nacional per Santiago Abascal, està "pujant com l'escuma", assolint uns resultats espectaculars a les darreres eleccions generals, amb 52 diputats.

També en l'àmbit local, a Castelló a les darreres eleccions del maig passat, Vox va aconseguir entrar a formar part, per primera vegada, de l'equip municipal amb un percentatge de poc més de 6% de vots i un regidor, l'exalcalde de Vilar de Canes i farmacèutic, el senyor Luciano Ferrer.

Desconec el programa electoral municipal de Vox per Castelló, però si que vaig llegir en el seu moment que era definit per ells mateixos com: "un programa per a la capital amb la finalitat millorar la qualitat de vida dels castellonencs amb unes propostes de dretes, valentes i transcendentals per al futur". Malgrat que aquesta manifesta voluntat, el pas del temps ha demostrat que Vox Castelló és un "orgue de gats" i a la dimissió i malestar del secretari provincial el senyor Sánchez, acusant d'autoritarimse a la presidenta provincial la senyora Llanos, passant per interessos personals, obscurantisme i fortes crítiques internes.

Està clar que poc pot fer Vox a l'ajuntament amb un sol regidor, a l'oposició i en continua crisi interna, per això i en els mesos que han transcorregut des de la incorporació del senyor Ferrer al seu escó municipal, per "fer-se" de notar, totes les seues intervencions han anat encaminades a ficar fre al desenvolupament municipal, a adquirir protagonisme personal.

Ara sembla que una nova eixida de to de Vox acaba de produir-se, el veto i negativa del senyor Ferrer a aprovar una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la dona, consensuada amb la resta de grups que conformen el consistori, basada en la utilització dels termes «violència de gènere» i «masclista», exigint, per unir-se a la declaració, emprar «violència intrafamiliar".

Conec la proposta sobre el 8-M que Vox-Castelló no ha recolzat, i puc dir que aquella incloïa mesures per controlar la igualtat salarial amb inspeccions de treball i seguretat social, demanava sancions per a empreses que paguen més a homes que a dones, i reclamava una «finançament just» a la Comunitat per a «desenvolupar polítiques d'igualtat orientades a posar fi a les discriminacions per qüestió de gènere».

Senyor Ferrer o millor encara senyora Llanos, presidenta de Vox, en actuacions així, de segur que no tant sols perdran dirigents, pel desprestigi que ocasionen a la pròpia democràcia i a la ciutat, perdran el que és pitjor, militants, simpatitzants i vots. Però que volen que els hi diga, en una ciutat democràtica com la nostra, jo me n'alegraria.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada