La ciutat

La ciutat

divendres, 16 d’octubre del 2020

Formes i maneres...

És ben sabut que cada dia que passa els mitjans de comunicació adquireixen un major protagonisme en l'espai públic; ells són els que impulsen i difonen maneres diverses de concebre el món, i ho fan mitjançant allò que tècnicament s'anomena marcs o frames conegut popularment com a interpretacions.

Així dia sí, dia també, es fa realitat aquella dita popular que diu "Tot és del color segons el vidre amb què es mire". I és que els fets noticiosos poden enfocar segons la interpretació que dels mateixos facen els reporters, convertint en moltes ocasions l'objectivitat periodística en un mite. L'ideal del periodisme de presentar informació imparcial, contrastada i veraç, es veu qüestionat quan en la pràctica, el mitjà per al qual s'escriu, ha de respondre a necessitats econòmiques i ideològiques per subsistir.

De manera que si el lector, radiooient o espectador televisiu no s'adona del subjectivisme que s'amaga darrere de la redacció d'una notícia, el seu propi criteri de l'assumpte exposat podrà ser tergiversat i arribar a conclusions inexactes. A vegades, una suposada crònica noticiosa, disfressada d'objectivitat, manejada hàbilment, arriba a produir un efecte predeterminat.

En això consisteix la manipulació de la notícia que fan els periodistes compromesos amb una ideologia, tendència o línia periodística i, en la majoria d'ocasions la clau de tot està en el titular amb què es presenta la notícia.

Venen aquestes reflexions per una notícia que acabe de llegir fa uns moments referida a la maleïda pandèmia i que en titular i amb lletres grosses a la primera pàgina diu: "Castellón la segunda provincia peninsular con menos Covid"; sens dubte una bona notícia que ve a demostrar que a Castelló la coyuntura de l'afecció del coronavirus, comparada amb altres zones, ens porta a considerar-nos privilegiats, però si filem una mica més prim, si tractem d'analizar la notícia amb objectivitat, si mirem la incidència acumulada de casos, observem que som la segona, de les tres províncies de la Comunitat, Alacant és la menys afectada i la quarta de la nació, ja que a les Canàries, tant Las Palmas com Santa Cruz de Tenerife, presenten taxes de contagi més baixes.

Així, tot i que la notícia és real, correcta i vertadera, observem com darrere del titular s'amaga indirectament una realitat per afavorir uns interessos polítics?, econòmics?, turístics?, tractant de fer-nos veure que som la segona província que millor, a priori, estem fent els deures, que som el segon poble més conscienciat a l'hora de respectar les mesures de seguretat o, tal vegada, que som la segona província on la tasca de rastreig que realitza Sanitat per detectar de forma precoç possibles brots, millor funciona.

Una notícia que manipula un fet real amb aires d'exagerada realitat, en aquest moment poc necessària en general i que, supose, busca en realitat pressionar a les autoritats locals, autonòmiques o fins i tot nacionals per indirectament exigir una relaxació de la normativa restrictiva d'alguns sectors.

No creeu haguera estat millor un titular com "Castellón una de las mejores provincias españolas en el control de la propagación del virus", o "La situación de Castellón en relación a la Covid és de las menos preocupantes, inestables i frágiles de España". Si volem que la notícia siga un dels pilars de la cultura, ha de narrar amb brevetat, claredat, concisió, veracitat i rigor; ha de ser fidel als fets, de no ser així sempre ens quedarà el dubte...

De totes maneres, sense llançar les campanes al vol, cal felicitar-nos, sense ser encara massa optimistes, cal pensar que a Castelló no ho estem fent del tot malament i que, més prompte que tard aquest mal somni deixarà de ser realitat i tornarem a ser els de sempre, tornarem a omplir els carrers i places i la vida renaixerà amb més força, aquest és el meu desig.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada