La ciutat

La ciutat

divendres, 7 d’octubre del 2022

L'interés dels valencians per la nostra llengua.

Els Premis Valencià de l'Any són uns guardons culturals atorgats per part de la Fundació Huguet, una entitat privada sense ànim de lucre que té com a objectiu la promoció del valencianisme cultural, especialment pel que fa a la difusió del valencià, creada a Castelló sota la voluntat testamentària de Gaetà Huguet i Segarra el 5 de gener de 1959 i que va constituir el seu primer patronat a la mateixa ciutat el 3 de gener de 1962.

Reconeixen a les personalitats o entitats que han executat una tasca de defensa de la llengua en el món literari però també de l'art, la cultura i la ciència, o fins i tot la política i l'economia. La seua primera edició va ser el 1968, i des de 1972 se celebren de manera anual. El 1997 va començar a entregar-se dues distincions per edició, essent des del 2001 una per a personalitat i l'altra per a entitat.

La llista de guardonats en la seua primera etapa compren figures tan destacades com Sanchez Gozalbo, Sanchis Guarner, Andrés Estellés, Pere Riutort, Germà Colon, Miquel Peris Sos Baynat, Matilde Salvador o Enric Valor. Destacades figures de la seua segona època que han rebut la distinció seran entre d'altres Carles Santos, Francesc Mira, Sanchez Adell, Isabel Clara Simó, Avelí Flors, Carme Barceló o Pep Martí o les institucions Bancaixa, La Barraca, el centre excursionista de Castelló, la fundació Dàvalos-Fletxer, Xarxa Teatre, la Societat castellonenca de cultura o el col·lectiu del Betlem de la Pigà.


Fidel al seu principal objectiu, donar suport a totes les manifestacions de l'art i la cultura del país,
també aquest 2022 per continuar reconeixent a les personalitats que han acomplert una tasca de defensa de la llengua en el món literari, però també de l'art, la cultura o la ciència, el diumenge 9 d'octubre, a les 13:30 i al saló de plens de l'ajuntament, el professor Josep Daniel Climent Martínez i l'editorial Afers, rebran el premi "Valencià de l'any" 2022, pels mèrits en la difusió de la cultura i arrels de la nostra identitat.

Josep Daniel Climent Martínez, natural del cor de la Costera, de la Granja, és llicenciat en Història i doctor en Filologia per la Universitat de València, treballador de l'ensenyament, destacant per la seua tasca de divulgador i treballador per la llengua dels valencians, tant des de la docència (catedràtic d'institut i professor de la UOC) com de la publicació de llibres, entre els quals destaquen els referits a les Normes del 32, a més de ser l'autor d'un BLOG de referència. 

No conec personalment al professor Climent, però les poques vegades en què he pogut llegir o escoltar algunes de les seues reflexions, sempre m'he sentit molt identificat amb aquelles, sobretot quan no es cansa de dir allà on siga "que cal conéixer el passat de la llengua, perquè aquell coneixement ens permet analitzar el present i pensar en el futur del valencià com a llengua del nostre poble, llengua que se singularitza i manté la nostra personalitat".


Tampoc conec massa, ho confesse, l'editorial Afers,
un projecte editorial i cultural nascut a Catarroja, a l'Horta Sud, el 1983 que prompte és manifesta com a estimulant per a la vida intel·lectual dels països catalanoparlants. Amb la publicació de diferents revistes periòdiques i llibres de narrativa, biografies i estudis locals, preten oferir materials d'anàlisi que ajuden a madurar les posicions més coherentment progressistes i democràtiques, i tot en l'ús exclusiu del català com a vehicle de transmissió cultural, contribuint a la recerca i al pensament universals; un projecte que al llarg dels anys sembla ha anat prenent consciència de no ser uns mers mercaders de la cultura, sinó apostant fort pel corrent que pretén organitzar una nova hegemonia, formada en el coneixement i en l'anàlisi.


Amb més de 400 obres publicades Afers s'ha erigit en una editorial de referència per al conjunt de la historiografia del País Valencià, per ser un projecte exclusivament en la llengua valenciana, per la seua contribució amb exigència i honestedat a les ciències socials en català i per apostar per una línia editorial divulgadora i entenedora de la història sense perdre rigor i fomentar així el pensament crític de la societat.

No és, per tant, casualitat que la Fundació Huguet s'haja fixat en el professor Climent i en Afers per retre'ls homenatge amb el guardó en aquest 2022. Tot un encert en el reconeixement de valenciania la societat civil. Per molts anys i endavant amb l'interés per la nostra llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada