La ciutat

La ciutat

dimarts, 21 d’octubre del 2025

Passar-se’n de rosca…


Quan alguna cosa s’extralimita, s’excedeix,
quan es porta l’acte més enllà dels límits lògics, del que és acceptable, en la nostra llengua diem que allò, és allargar més el peu que la sabata o millor encara passar-se de la ratlla o passar-se de rosca.

El menjar és una característica fonamental en la supervivència dels éssers humans. La forma més habitual de fer-ho és “a casa” en un ambient acollidor i personalitzat; tot i això, menjar fora de casa és, cada vegada més, una opció còmoda i socialment gratificant i que ens permet gaudir d’una varietat de sabors i experiències culinàries.

La cuina de casa, des de sempre s’ha dit, que és tradicional, que cada casa té una cuina i que cada cuina és un món; per contra, la cuina dels restaurants presenta diferents estils, estàndards i interpretacions, de manera que en l’actualitat al vertiginós món de la gastronomia, la innovació culinària s'ha convertit en el motor que impulsa xefs i restaurants cap a nous horitzons de sabor i experiència.


I sembla que en la cuina d’innovació no hi ha límits, tot i que innovar, de vegades, és tornar enrere, recórrer el passat per mirar el futur, però amb altres ulls. Els xefs ja siguen locals, provincials, autonòmics, nacionals o internacionals no paren d’innovar aplicant la investigació cultural, antropològica o de mercat per crear noves propostes culinàries sorprenents i innovadores.

En aquest menester caben propostes com la que hui és objecte del meu comentari: “Cuina en viu”, unes jornades gastronòmiques que s’estan celebrant a la veïna localitat de Vila-real on reconeguts xefs ofereixen showcookings i demostracions culinàries en directe, mostrant la seua creativitat i reinterpretació, en aquesta ocasió d’un dels plats més comuns de la tardor no només d’aquella localitat, si més no, de tota la zona, “l’olla de la Plana”.


Un plat dels tradicionals casolans, dels que tota la vida hem anomenat “de cullera”, un reconfortant guisat de llegums, fesols i cigrons principalment, i verdures del temps, carabassa, cards, naps, xirivies, bledes, col… i inicialment sense carn, o com a molt amb algun os de porc, orella o botifarra.

I un plat que els xefs dels diferents restaurants participants en les jornades vila-realenques, diuen “reinterpreten” en la seua elaboració i més encara en el seu aspecte, ja que, vistos els resultats, qualsevol paregut amb la realitat a la qual estem acostumats en les elaboracions casolanes de la recepta, és pura casualitat.

I no només en la quantitat. Cal recordar que tradicionalment el plat d’olla, és un plat ple, consistent, amb prou calories per fer front a tot un dia de dur treball al camp, per reconfortar i recuperar forces; tanmateix, les reinterpretacions dels llorejats xefs, majoritàriament són racions menudes, sofisticades, avantguardistes i insignificants.


També en l’aspecte, a la vista.
Si el que es pretén és captar l’atenció en una primera impressió, no tinc res a dir; allò que va dir-se era olla de la Plana,  per la seua forma, pels colors i pels elements decoratius que acompanyaven el plat, semblava més una delicatessen, una pitiminí, un plat ridículament menut, que, tal vegada, no tinc per què dubtar-ho tindria un sabor exquisit, amb records del plat tradicional, però lluny, molt lluny de la tradicional olla de la Plana castellonenca. Senzillament, a parer meu, crec que els mestres restauradors en aquell afany d’innovar, de sorprendre, se’n passen de rosca.

És veritat que el món de la restauració es troba en constant evolució, marcat per noves demandes, innovacions tecnològiques i un èmfasi creixent en la sostenibilitat, però les expectatives dels potencials consumidors de les noves versions de l’olla de la Plana, no crec coincidisquen massa en aquestes tendències de nous sabors i textures que desafien les formes tradicionals.

Com deia fa segles Aristòtil, “la virtut és una disposició voluntària adquirida, que consisteix en un terme mitjà entre dos extrems, l'un per excés i l'altre per defecte”. No crec en posicionaments culinaris inamovibles, però crec que aquest “tot val” no és el camí encertat, millor pensar que tot és una qüestió d'equilibri, de trobar aquest punt mitjà que ens apropa a la virtut. Encertar és difícil, però cal no perdre el rumb, no fos cas que caiguem en el ridícul.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada