La ciutat

La ciutat

divendres, 10 d’octubre del 2014

12 x 12 = 355



 No, no m’he tornat boig o de sobte he deixat de saber multiplicar, no us espanteu. El títol d’aquest comentari de hui, res té a veure amb una operació matemàtica, concretament amb una multiplicació, si més no, aquestes tres xifres estan directament relacionades entre si, sota el  paraigües comú de la caça.

Tots aquells que sou aficionats a caçar sabeu que al nostre País és la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi  Ambient la que anualment fixa els períodes hàbils i les normes de caça, i que  per aquesta temporada 2014-15 ha regulat que la caça amb escopeta s’inicie el proper diumenge 12. I, a aquesta data, fa referència el primer 12 del títol, 12 d'octubre...

D’altra banda també amb aquesta seran 12 les temporades, des d’aquell llunyà octubre del 2002 en que, aplicant-se la sentència 517/02 del Tribunal Superior de Justícia, s’anul·lava i prohibia la possibilitat de seguir emprant el parany com a forma de caça del tord, i amb aquest són ja 12 els anys en què els paranyers no han parat de fer força davant les institucions autonòmiques, nacionals i internacionals per aconseguir que aquest tipus de cacera, deixe d’estar prohibit i de ser considerat un delicte. A aquests 12 anys de lluita, fa referència el segon 12 del títol.

Però encara hi ha més, tot i que si d’una multiplicació es tractés, 12x12 serien 144, la tercera xifra que jo resalte al títol és molt major. 355, aquests són segons els ecologistes, tot i haver transcorregut més d’una dècada de la seua prohibició, el nombre de paranys que encara s’hi troben a les nostres comarques, tot i que, no tots ells  estan actius, havent disminuit i molt el nombre d’aquests al llarg dels darrers anys.  Lluny queden, els temps en què cada família o grup d'amics s’arraulia al voltant d’un garrofer per participar d’aquest ceremonial, però com diuen a Galicia de les  meigues, “paranys haberlos hailos” i si hi ha es faran servir dic jo, no us sembla? Alguns paranyers hauran dissuadit, d'acord, però alguns altres, de segur que es mantindran en la clandestinitat… 144? 355? Tercera xifra.

I si en vols més, com diuen al meu estimat Castelló, para el cabàs. Al conflicte latent entre ecologistes i paranyers, per als uns el parany causa massacres indiscriminades d’aus cada any, per als altres resulta una activitat innòcua, amb denúncies creuades entre ambdós parts, ara s’unix també el Partit Popular a Castelló que considerant aquest tipus de cacera una tradició que forma part de la identitat dels pobles, cal lluitar per mantenir-la com a part del patrimoni cultural, segons manifestacions del nostre President de la Diputació, el senyor Moliner, que va defensar la tradición del parany en la recent presentación de la campanya “Junts sense fronteres” amb membres de l'altre costat del riu Sènia.
 
Difícil està la solució i mentre no es trobe  la fórmula, el parany tal com el coneixem avui dia continuarà sent una modalitat de cacera furtiva a la que la Diputació de Castelló sembla fer-li costat. I di tot seguix el ritme que hi ha ara, prompte els camps on hi ha els paranys deixaran de ser aquell paratge cuidat que eren abans i les tradicions, i els rituals al voltant d’aquesta pràctica aniran desapareixent. Perquè el parany és, ara tornem a veure-ho en aquestes contrades, molt més que una activitat cinegètica, tot i que en aquests dies, és l'època, torna a ser una guerra de xifres.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada