La ciutat

La ciutat

dijous, 9 d’octubre del 2014

Austeritat o "seminfotisme"?



Fins fa uns pocs anys, la paraula que encapçala aquest comentari de hui AUSTERITAT s’associava pràcticament a la vida monàstica, però la crisi econòmica l’ha convertida en una paraula de moda ara mateix.


Després d’uns anys d’eufòria i malbaratament, alguns països, també el valencià, estan, estem sofrint polítiques d’austeritat, estant obligats a ser austers a causa de la difícil situació econòmica a la que ens han portat els diferents governs que, d’un o altre color, ens han dirigit els darrers anys.

L’austeritat tot i ser un valor que cal fomentar sempre, a tots els nivells, ha estat oblidada en massa ocasions i potser avui si no s’hagués prescindit d’aquest valor tant a la lleugera, no sofriríem les conseqüències que estem sofrint.

I dic tot açò, per què avui, 9 d’octubre, dia de festa grossa, dia en què es commemora l’entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l’any 1238, és una de les poques festes oficials de l’any, dia inhàbil als efectes laborals, retribuït i no recuperable. FESTA, així en majúscula, passarà ací a la nostra ciutat sense pena ni glòria.

En tot el territori valencià, autonòmic, i per tant també al territori castellonenc, és el dia de avuí, un dia de celebració institucional, que té el seu origen directe l’any 1977, fa vora 40 anys, quan el Plenari del Parlament Valencià va proclamar aquesta data com a Dia del País Valencià. Us heu assabentat? Heu vist aquest 2014 alguna cosa especial?

Fa uns anys va decidir-se que les ciutats i pobles del nostre País havien de commemorar aquest Día Nacional, d’una o altra manera, i així van veure al llarg dels anys la llum diferents exposicions, concerts, paelles, festes populars, conferències, discursos, lectures… actes variats que, ara, sembla ser,  l’austeritat o cal  dir "seminfotisme"?  s’ha encarregat d’anar diluint amb el pas dels anys, quedant la festa institucional fora del Cap i Casal, en un no res.

I com a confirmació del que dic, crida i molt l’atenció, que aquest 2014 el nostre Govern Municipal, l’ajuntament de Castelló, només haja previst pel tant important dia d’avui, un concert extraordinari de la Banda Municipal al templet de la música del passeig d’En Ribalta, i pare Vostè de comptar.

Ni tant sols haja pensat, i mira que costa poc, en penjar els cobertors, eixos grans llenços de tèxtil que es col·loquen als balcons del Palau Municipal els dies de gran festa, laica o religiosa, malgrat que també i amb l’assistència del propi alcalde, d’un gran nombre de regidors i molts veïns i veïnes, s’haja efectuat al Saló de Plens, amb tota la parafernàlia que comporta un acte d’aquest tipus, el lliurament del guardó de Valencià de l’Any de la Fundació Gaetà Huguet, al  filòleg castellonenc i amic Avel·lí Flors i al grup musical valencià Al tall.

Un dia de festa grossa oficial i un ajuntament sense cap tipus de decoració a les seues façanes. Incomprensible. Enteneu ara allò del títol? De l’austeritat? Perquè vull pensar que ha estat l’austeritat, tot i que no ho entenc doncs mira que costa ben poc guarnir els balcons, penjar cobertors o alguna senyera com es fa en altres ocasions, fins i tot del campanar de la Vila ho fan quan volen, per què no hui? Serà per seminfotisme?

Llàstima, poca estima i sensibilitat o tal vegada una part, més o menys gran, de seminfotisme; no s’ho creuen ni ells mateixa, això és el que, tot i poder estar errat, em sembla, em donen peu a pensar sota el paraigües de l’austeritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada