La ciutat

La ciutat

dijous, 23 d’octubre del 2014

Mare Nostrum… falta ens fa.



És ben sabut per tots que aquest és el nom que els romans a l’època imperial van donar a la mar mediterrània. Literalment l’expressió significa “la nostra mar”, i el seu orige cal buscar-lo en les arrels llatines “Mar Medi Terraneum”, mar enmig de la terra.


Des d’aleshores ençà el nom s’ha fet més i més popular tant que en l’actualitat “MareNostrum” és el nom amb el qual és conegut un dels majors superordinadors del món i el més de l’Estat Espanyol, ubicat al centre nacional de supercomputadors de Barcelona, creat el 2005 i usat fonamentalment en la investigació del genoma humà, l’estructura de les proteïnes i el disseny de nous medicaments.

També la popularitat de l’expressió “Mare nostrum” ha fet que diferents hotels a les Illes d’Eivissa i Tenerife, centres educatius com  un IES a Alacant o un CEIP a València, un centre terapèutic a Mollet del Vallés, restaurants a diferents localitats, o empreses de sanejament a Alacant, d’envelats a les Alqueries o immobiliària a Màlaga, entre d’altres porten aquest nom.

I com no el món de la música no podia quedar al marge d’emprar aquesta expressió, de manera que l’estiu que ara deixem enrera, els passats dies 11 a 13 de juliol va tenir lloc a la ciutat de València el “Marenostrum Music Festival”, el primer festival de música electrònica que va reunir a l’explanada de l’antiga estació del Grau 30 pinchadiscos de primer nivell internacional, convertint-se segons l’organització, en el referente de la música electrònica a la Mediterrània.

I dic tot açò, de la Mediterrània i del  Mare Nostrum per què, ara, tot just hui, i ací a la nostra ciutat, s’inicia el “ I Festival Castelló Mare Nostrum”, un esdeveniment musical, un festival amb actuacions contínues i variades  en horari de matí, vesprada i nit, que busca arribar i captar tot tipus d’espectadors, apropant estils musicals diferents, des del jazz fins la guitarra espanyola, passant per la  música clàsica, rumba, tango, pop, rock, soul, flamenc, blues, swing, chanson francesa o  freak show, amb concerts curts, d’uns 45 minuts, i que busca el contacte directe entre ciutadans i músics.

Dos festivals a la nostra terra, València i Castelló, amb un nom comú, que, tal vegada, puga portar fins i tot a confusió, tot i que a més a més de no ser coincidents amb el temps, tenen una diferència fonamental, mentre el primer es de pagament, el que hui comença al nostre poble és gratuït.

Un esdeveniment, el nostre, que patrocinat per l’Ajuntament i la Diputació vol consolidar a Castelló com a capital de la cultura. Quatre dies de música, que com va dir el nostre alcalde el dia de la presentació, serà l’esdeviment cultural més important de l’any al nostre poble.

Molt be senyor Bataller, només un però, novament una proposta cultura ambiciosa, un esdeveniment  dissenyat i programat a espatlles del Consell Municipal de Cultura que, ens hem assabentat de la seua realització per la premsa. Tanmateix i malgrat aquest menyspreu es faça realitat una de les finalitats del festival, ser dinamitzador cultural i econòmic de la ciutat, que falta ens fa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada