La ciutat

La ciutat

dimarts, 2 d’agost del 2016

Avancem, però no és prou…



O si voleu, avancem, però no prou de pressa, tant se val. Això és el que vaig pensar no fa massa dies quan vam aprovar el nou Reglament que ha de regir des de ja, l'elecció de les Regines i Dames de la Ciutat, màximes representants festeres del nostre poble al llarg de tot un any en un ample i llarg camí amb fites tan importants com les festes de la Magdalena o les visites protocol·làries a les Falles de València i Fogueres d'Alacant.

És veritat que el món de la festa passa per moments difícils i més encara el món de les Gaiates. De tots és ben sabut la dificultat que tenen algunes d'aquestes associacions per trobar xiquetes i senyoretes que vulguen assumir la màxima representativitat dins el seu sector, ostentant el càrrec de "madrina", o com aquelles canvien de sector com qui canvia de jaqueta, d'un any a un altre.

Per incentivar la participació en els sectors gaiaters, el nou reglament d'elecció de Regines i Dames de la Ciutat, demana que qualsevol candidata a ocupar algun d'aquells càrrecs, haja estat abans membre d'alguna Comissió de Sector, de manera que indirectament si alguna xiqueta o senyoreta vol, algun dia, ser candidata a Dama de la Ciutat o Regina de les Festes, obligatòriament ha "de passar" per una Comissió.

No penseu que açò és discriminatiu? Limita la presentació de candidatures a moltes altres xiques que, poden presentar un ampli currículum fester, però no pertànyer a cap gaiata; cas per exemple d'una xica que pot pertànyer a un grup de ball a la vegada que membre activa d'una colla i participant en altres entitats festives i culturals de Castelló, molt festera diríem, però vet per on, mai podrà ser representant "oficial" del seu poble. És just?

És veritat que s'han reduït un poc les pretensions de les Comissions de Sector, ja que en el primer esborrany, es feia constar que per optar a qualsevol d'aquells càrrecs, era necessari haver ocupat el càrrec de madrina, mentre que en la redacció definitiva aprovada pel Consell Rector del Patronat de Festes, amb dues abstencions, entre elles la meua, i la resta de vots a favor, es rebaixa la pretensió a "membre de comissió de sector".

No vull dir amb això que una madrina o una membre de qualsevol comissió de sector no siga candidata, però considere que haver format part d'una "gaiata", un, dos, tres anys o tota la vida, hauria de ser mèrit afegit, però mai condició indispensable, doncs així se segueix fomentant la discriminació, cosa gens acceptable en una societat democràtica com la nostra i en una ciutat lliberal com Castelló.

Si el problema rau en la possible "decadència i fins i tot una possible desaparició" d'alguna Gaiata, és el moment que aquella associació es plantege el perquè arriba a aquell extrem. Què fa o deixa de fer per no ser atractiva, per no arrossegar, per no il·lusionar, però que no s'enganye que "lligar xiques i famílies senceres", per poder optar a càrrecs superiors és, estimar ben poc la gaiata, és un passar per arribar més lluny, és només usar la comissió com a instrument, i això, si vist des de fora, ja és de per si trist, hauria de ser-ho encara més vist des de dins de la mateixa comissió.

Malgrat totes aquestes reflexions, acabe de rebre la convocatòria, aquesta mateixa setmana, la vesprada de divendres vinent, hi haurà unes noves regines i corts d'honor, triades democràticament pels membres de la Junta de Festes i del Patronat, i totes elles, hauran format part d'alguna comissió de sector. El termini de presentació de candidatures encara està obert, esperem que es presenten aquelles que de veritat visquen i estimen la festa, i siguen elegides les millors, les més boniques, simpàtiques, agradables i tinguen allò desaber estar i saber on estan.

Mentrestant, deixarem passar el temps, esperant que l'avanç i l'apertura puga ser total per a anys venidors, en bé i benefici de la festa, de la societat i del poble de Castelló, a qui agrada treballar però també divertir-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada