La ciutat

La ciutat

dilluns, 17 de desembre del 2018

Ja li ha arribat el torn?


No fa massa dies una bona notícia va recórrer les xarxes socials. Unes obres en Cardona Vives havien tret a la llum restes de l’antiga muralla medieval. Un nou patrimoni històric podia passar a enriquir el curt llegat que a la ciutat tenim d’aquella època. Quedem expectants a veure què passarà …

Hui, aquest mateix matí, una nova sorpresa salta als meus ulls. El sòl i a la vegada coberta de la torre de SantPere o dels Alçaments, de la plaça de les Aules estava sent reparat.

Un espai i una torre, base d’un dels portals del recinte emmurallat de la ciutat, del segle XIV, vestigi significatiu de la fortificació medieval i aula museística infrautilitzada, que des del seu descobriment i posteriorrehabilitació ha estat totalment abandonada per les diferents administracions, sense rebre cap mena d’atenció ni manteniment i, per tant, trobant-se en l’actualitat en un estat més que lamentable.

Un espai visitable sota demanda però amagat als ulls dels vianants, ja que la solució adoptada en el seu moment ha resultat del tot errada, a la vegada que en emprar-se la plaça per diferents tipus d’actuacions, s’hi han produït amb el pas del temps, en el terra escletxes amb filtracions i humitats que han afectat la mateixa torre.

Hem estat moltes les persones i les ocasions en què hem denunciat la situació i, poques o cap, les vegades que se’ns ha fet el mínim cas. Paraules i promeses que sempre el vent s’ha emportat.


Ara, per fi, sembla s’ha iniciat una actuació, no sé si integral o si simplement és de mínim manteniment i si abastarà també la zona interior, però siga com siga, la millora segur serà benvinguda.


Com deia abans, no va ser a parer meu la solució adoptada en el seu dia per preservar les restes, la més adient, tot i ser millor que la que va adoptar.se en el moment del descobriment d’una altra torre semblant, en aquest cas, ubicada al carrer de l’escultor Viciano, que pensant que per allí havia de passar el TRAM, va ser tapada de la possible vista dels vianants i marcat el sol amb una ridícula simulació que ratlla quasi la vergonya.

Ara faig vots perquè, a banda de les actuacions que es realitzen en els nous descobriments siguen les adients a la seua importància, aquelles accions que hui sembla han començat a la plaça de les Aules, tornen a aquell espai tot el seu esplendor i no quede tot en una simple actuació d’emergència. Seguirem expectants...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada