La ciutat

La ciutat

dissabte, 8 de desembre del 2018

Vinatea… el gran desconegut.


 El morellà Francesc de Vinatea és un personatge quasi totalment desconegut amb potser un component un poc mític quant a la resistència foral valenciana, un personatge clau en el conflicte amb el rei Alfons el Benigne de l'any 1333 quan aquest va manifestar la intenció de repartir part dels senyorius del regne al fill d'Eleonor de Castella la seua segona muller, i que suposava, per tant, el trencament dels furs i del regne,

Suposadament, Francesc de Vinatea exposà els punts de vista de la ciutat de València i les seues reivindicacions amb tanta vehemència que, malgrat l'opinió de la reina castellana Eleonor, que apostava per executar-lo donada la insolència amb què els havia parlat, el rei va decidir fer-se enrere i cancel·lar les donacions de viles reials a l'infant Ferran, i així va evitar l'avalot que s'estava formant als carrers de València i en altres llocs. Al llarg dels segles i anys, el nom de Vinatea ha estat utilitzat per alguns moviments polítics com a símbol de resistència. Vinatea per molts anys, i tal vegada encara ara, és el gran desconegut dels herois valencians.

L'any 1972, Matilde Salvador, va pensar a presentar-se a la convocatòria de la Caixa d'Estalvis del Premi Joan Senent, un guardó amb què l'entitat bancària buscava distingir una òpera, motiu pel qual la compositora castellonenca es va posar en contacte amb el poeta, polític i activista Xavier Casp i li va demanar que treballara en un llibret.

Casp basant-se en la crònica de Pere el Cerimoniós va escriure la història de Vinatea una vida que era familiar per a la compositora, a qui li recordava els passeigs per la ronda dedicada a l'heroi valencià al seu estimat Castelló, de manera que la compositora va crear la música per una òpera orquestrada pel seu professor i posteriorment marit, Vicente Asensio.

Una òpera dividida en tres actes i set quadres que la compositora tot i les dificultats manifestes, per la idea principal de l'obra, el triomf del poble davant la monarquia castellana, va poder veure estrenada en l'oportunitat que li va brindar el Liceu de Barcelona sota el patrocini de les administracions valencianes, les tres diputacions, l'ajuntament de València i la Caixa d'Estalvis de Castelló, mecenes i impulsors de l'estrena a un dels grans coliseus europeus d'una òpera en valencià creada per una dona valenciana.

Estrenada el 19 de gener de 1974 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i representada al Princesa de València l'octubre de 1975. I al Principal de Castelló aquell mateix any, fa ús de les veus en un registre greu i amb una puritat de la línia vocal, i mostrant el dramatisme del text de Xavier Casp. Una òpera d'estètica neoclàssica, impressionista i per damunt de tot nacionalista, on les idees polítiques estan unides amb referències a la música tradicional valenciana juntament amb la sensibilitat de l'autora.

Han passat 44 anys i malauradament, la gent del carrer segueix coneixent molt poc a Vinatea i menys encara l'òpera de Matilde. De manera que aprofitant que aquest 2018 es commemora el centenari del naixement de la compositora, l'Ajuntament de Castelló i l'Institut Valencià de Cultura, per tancar l'any Matilde Salvador, ha impulsat la tornada als escenaris de l'òpera i, demà mateix, a l'Auditori a partir de les 19.30 hores, amb una versió semi escenificada, on l'escena quedarà substituïda per projeccions multimèdia que configuraran un marc d'acord amb el contingut i atmosfera de l'obra, podrem tornar a escoltar i gaudir de l'espectacle i reviure una part important de la història del nostre País.

L'orquestra Simfònica de Castelló d'una banda, l'escenografia digital d'una altra i l'elenc de veus "made in Castellón", barítons, sopranos, baixos, tenors i contralts elegits per l'ocasió, juntament amb l'agrupació Veus blanques del Conservatori Calasancio, de segur aconseguiran tancar amb un gran espectacle, el cicle d'esdeveniments dedicats a la figura de Matilde en el centenari del seu naixement.

Amb uns preus populars que van dels 10 als 20 euros, podem gaudir demà d'aquesta representació, adquirint les localitats a les taquilles del mateix auditori o per internet mitjançant el següent accés: AUDITORI.

Vinatea una peça clau del folklore provincial en un treball convertit en llegenda de la defensa de les llibertats, un cant en valencià a l'esperança enfront de les imposicions i desitjos de poder. Matilde en estat pur...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada