La ciutat

La ciutat

dijous, 18 de juliol del 2019

Bous, Diputació i diners públics.


Tot i que oficialment disposem del títol honorífic de ser la província de Castelló la més taurina del territori espanyol, també és ben cert que l'art de la tauromàquia no ha donat grans figures de professionals taurins, al llarg de la nostra història, La gran afició mai s'hi ha traduït en alguna generació de "triomfants matadors". Antonio Rodríguez Caro, Pepe Luis Ramírez i Fernando Zabalza han estat els més coneguts, als qui podríem afegir per fer la llista una mica més llarga a Luís Perona, Rufino Milian o els més recents Abel Valls i Alvaro Amores, com dic, amb molta valentia i poca sort.

La tradició del bou a les nostres terres ha estat per sempre molt més inclinada a l'anomenat bou de carrer que al toreig seriós de la lídia. De fet en el darrer any 129 dels 135 pobles que conformen la província van celebrar alguna modalitat d'aquest tipus de festejos, ja siga solta de vaquetes, bou embolat, correbou, exhibició de bous salvatges, bou a la mar, bou amb corda, concurs de retalladors o bou de rogle. 
Per això és de rebut que la Diputació busque no tan sols recolzar aquest tipus d'actes amb declaracions de bones intencions, sinó també ajudar amb accions concretes per la seua celebració, com poden ser subvencions directes a les diferents associacions i col·lectius que als pobles organitzen aquests festejos, destinats sobretot a la prevenció i seguretat de les persones i també a la defensa del maltractament animal, defensant, agrade més o menys, aquesta part de la cultura i tradició de les terres de Castelló.

En aquesta línia sembla que el nou govern provincial encapçalat pel senyor Martí del PSOE, vol mantenir les subvencions que ja va fer publiques l'anterior govern del PP de Moliner a diferents ajuntaments, penyes i associacions; uns diners, 100.000 euros?, que de segur seran ben emprats si, realment, es gasten en allò que fa referència a la protecció. No m'agraden aquest tipus de festejos, ni veure'ls ni menys encara participar-hi, però entenc que dotar, destinar uns diners a la seguretat és un mal menor.

El que no he entés mai i ara encara menys, és la política que des de l'any 1997 portava el PP en defensa de la tauromàquia provincial amb la creació i manteniment d'una "escola taurina provincial" a la qual dotava anualment d'un pressupost mitjà de 300.000 euros i que, ara, sembla el nou equip de govern, sense el suport de Compromís, està disposat a donar-li continuïtat.

Que una de les quatre escoles taurines de la Comunitat estiga a Castelló o que aquells joves que vulguen "formar-se com a matadors" tinguen l'oportunitat de fer-ho a casa, és una bona notícia, però vistos els resultats, un parell de classes pràctiques al mes per mitjana i un alumnat oscil·lant entre 3 i 8 alumnes per curs, hauria de dur com a conseqüència, la possibilitat d'estudiar si realment cal que siga una "escola taurina pública" o, tal vegada, deixar aquesta formació en mans d'alguna institució privada que oferira una formació integral, teòrica i pràctica i una preparació humana que amb exigència, treball i serietat, arribara a "quallar" figures en aquest art.
 
Ha de ser la Diputació l'administració que s'ha d'ocupar de la formació taurina? No seria millor destinar aquells recursos a altres tipus de formació de jóvens? Tauromàquia i diners públics, amb tot el meu respecte, no haurien d'anar de la mà, de segur que, sense furgar massa, trobem altres accions, molt més profitoses, a les que dedicar els actius...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada