La ciutat

La ciutat

diumenge, 21 de juliol del 2019

Plogging


Jo no sóc massa d'anglicismes, de fet intente fugir-ne sempre que puc, però en aquest cas no he estat capaç de trobar una paraula en valencià que definira el concepte de "plogging", mot que, si us he de ser sincer, fins a aquest estiu, fins fa pocs dies, desconeixia.

El significat del "plogging" vindria a ser alguna cosa semblant a "córrer o anar per la muntanya recollint deixalles, fems de qualsevol mena". Aquesta pràctica de consciència social s'està estenent, de manera ràpida, arreu de tota Europa, també a Espanya i, per descomptat, ha arribat a les nostres terres, per quedar-se.

Vaig descobrir el plogging, tot just el passat diumenge, hui fa 7 dies, quan en anar a recollir el meu dorsal per participar a la 21 marxa al Bartolo, van convidar-me, des de l'organització, a agafar una bosseta que, acompanyant-me durant tota la marxa, hauria de servir per a anar dipositant tot allò que jo anara rebutjant al llarg de la marxa, embolcalls de galetes, caramels, gels, ampolles de plàstic, i tota mena de productes semblants, a la vegada que recollira els que poguera trobar pel camí i les sendes per, arribats al final del recorregut ser dipositada en uns contenidors habilitats a l'efecte.

Per incitar als caminants a participar en la iniciativa,el fet de recollir i dipositar la bosseta al final de la prova em feia partícip d'un sorteig de diferents productes cedits a l'organització pels diferents patrocinadors.

Vivim en una societat en la qual malauradament encara ens han d'anar obrint els ulls, de com de malament ho estem fent en l'àmbit global en mesures de sostenibilitat. Tant de bo aquesta pràctica es fera viral a totes i cadascuna de les carreres i marxes que a les nostres muntanyes es celebren cada vegada amb major assiduïtat.

Més encara, a banda de veure a les diferents proves més eco-corredors o eco-senderistes, també poguera fer-se habitual als nostres carrers i places veure persones, veïns, recollint tota mena de micro deixalles front aquells que inconscientment o de manera conscient, llancen a terra, sense cap classe d'escrúpol tot allò que els hi sobra o molesta.

Aconseguir que aquests darrers deixen de ser uns porcs i deixen d'abocar merda, ja siga a la muntanya, la platja o aquells que buiden els cendres dels cotxes al carrer, hauria de ser el següent pas; aconseguir que ningú vaja recollint deixalles perquè a cap conciutadà li passés pel cap llençar res a terra, això sembla més difícil, però amb accions com la del "plogging" comprovem amb esperança que encara no està tot perdut.

Per cert, desconec quantes bossetes degueren recollir-se en la marxa, quants quilos de fem van acabar als contenidors i quins van ser els afortunats amb el sorteig per col·laborar, tot i que aquesta darrera motivació, per molts participants va arribar a ser la menys important i decisiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada