La ciutat

La ciutat

dissabte, 9 de novembre del 2019

Assumptio Beatae Mariae Virginis: El Misteri Assumpcionista de Castelló


Els Evangelis no esmenten la mort de Maria ni la seua assumpció al cel. La tradició, basada en fets històrics, parla que Maria va morir a Jerusalem dos anys després de Jesús, quan tenia entre 52 i 54 anys.

Al llarg dels segles i dins l'església han existit dues tradicions. Alguns teòlegs han sostingut que la Verge va ser alliberada de la mort, va tenir sols una dormició i després va passar a la glòria celeste. Altres sostenen que Maria sí que va morir, després va ressuscitar i després va ser assumpta al cel.

Aquest és un país on la mare de Déu ha estat sempre molt important; aquesta devoció va sorgir des de la Reconquesta, en què el rei Jaume I va dedicar al misteri de l'Assumpció tant la Catedral de València com totes les esglésies que van ser erigides en les terres que anava conquerint.

i per això dedicades a Santa Maria hi ha una munió d'esglésies i monestirs. També al nostre poble, a Castelló, l'església primera i Major va dedicar-se des del primer moment del trasllat, a l'Assumpció i la festa de Santa Maria de l'agost va ser per molts segles, de finals del XV fins a les darreries del XVIII, la més destacada del calendari, amb una celebració litúrgica que anava acompanyada per la representació "del Misteri".

Del Misteri de l'Assumpció de Castelló, que va començar a representar-se el 1497 a l'església major, segons consta en la documentació que dóna fe de la construcció d'un cadafal, l'existència d'una capella de veus i d'instruments, danses i pirotècnia, i que també presentava desenvolupament aeri per als viatges angèlics, ha arribat als nostres dies una versió del text traduït o reescrit en castellà, copiada cap a 1686 al Llibre Verd de l'Arxiu Municipal després de la prohibició feta pel nunci papal de predicar en valencià, i una segona conservada a la Biblioteca Nacional de Madrid, que millora poèticament i simplifica escènicament la primera.

Després de molts anys vetats pel concili de Trent, els espectacles teatrals a l'interior dels temples el drama litúrgic castellonenc va tornar a escenificar el 1999, amb motiu del 75è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Lledó, i el 2008, davant de les celebracions de l'Any Jubilar de la patrona, rescatant-se novament l'any passat, el 2018 amb una representació renovada sobre la partitura de Matilde Salvador i d'acord amb la seua versió conservada en castellà.

La Famosa Representación de la Asunción de Nuestra Señora a los cielos926 versos recollint com a tema central l'Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, amb un fil argumental que porta a Maria des de la seua casa, lloc de la seua mort, fins a l'indret on és sepultada i finalment, fins a la glòria celestial, amb un desenvolupament escènic molt superior que qualsevol altra peça assumpcionista castellana de l'època, amb aparells aeris i un cel en altura practicable i visible on s'esdevé la coronació.

Anit, novament, la cocatedral de Santa Maria, va tornar a acollir, a ser l'escenari del Misteri de Castelló, la representació de l'Assumpció de la Verge als cels, amb algunes novetats musicals fruit del talent de Paco Signes, a parer meu molt encertades, i una magnífica interpretació musical de la coral Juan Ramón Herrero, consolidant-se com un esdeveniment cultural capaç de generar cohesió social i orgull identitari de la nostra ciutat.

Les meues felicitacions i enhorabona per totes i cadascuna de les 200 persones que han fet possible aquesta nova representació, actors, actrius, cantants, voluntaris, músics, directors...

i com tot és millorable, llance un retret: la sonoritat del temple no va estar del tot matisada, la reverberació, la reflexió o prolongació del so una vegada extingit l'original, a causa de les ones reflectides, dificultava en alguns moments la comprensió dels diàlegs; tal vegada caldria que els actors vocalitzaren una mica més i no recitaren tan de pressa, a la vegada que tractar de minimitzar l'absorció del so, xicotets detalls que no desmereixen en absolut el magnífic resultat final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada