La ciutat

La ciutat

divendres, 29 de novembre del 2019

Avui era el dia... Access City Award 2020


Des de l'any 2010 i organitzat per la Comissió Europea i el Fòrum Europeu de la Discapacitat, dins les accions previstes en l'Estratègia Europea sobre Discapacitat 2010-2020, i per sensibilitzar sobre els desafiaments als quals han d'enfrontar-se les persones amb discapacitat i promoure iniciatives d'accessibilitat, ve atorgant-se un premi per aquelles ciutats de més de 50.000 habitants de tota la UE que demostren una millora de l'accessibilitat en aspectes fonamentals de la vida urbana, a la vegada que implementen plans concrets per anar millorant en el dia a dia.

En setembre va fer-se públic, la nostra ciutat, per segona vegada es presentava a aquest premi. Va haver de superar els projectes d'altres dues candidatures nacionals, Barcelona i Bilbao. No va tenir tanta sort l'any anterior, i després d'estar també entre les tres ciutats finalistes espanyoles, va quedar-se a les portes. Ara sí, seria la ciutat espanyola que optaria a ser considerada Ciutat Accessible de la Unió Europea.

Analitzada la proposta castellonenca, la Comissió Europea, el passat dimecres 23 d'octubre va considerar que podia passar a ser una de les 6 ciutats finalistes del premi, d'entre les 47 ciutats que inicialment optaven a aquests guardons. Un altre esglaó ens apropava una mica més a l'objectiu.

Juntament amb Chania (Grecia), Évreux (Francia), Skelleftea (Finlandia), Tartu (Suecia) i Varsovia , Castelló podia inscriure el seu nom entre les ciutats que més han destacat en la supresió de barreres i el foment de l'accessibilitat. Arribar a aquesta final ja era tot un èxit, però calia confiar fins al darrer moment...

Castelló no era la primera localitat espanyola nominada a aquest premi, ja que 11 ciutats van ser finalistes a aquest guardó en edicions anteriors i Àvila va aconseguir el primer lloc del Premi Ciutat Accessible en la seua primera edició el 2011. Ara, gràcies a l'esforç de l''equip de govern municipal per què respecta a les propostes i accions per facilitar la mobilitat de les persones amb discapacitat i l'accés de les persones grans a les àrees públiques, privades, de jocs infantils o d'entorns de treball, Castelló podia ser la segona de les ciutats espanyoles en aconseguir el guardó.

S'ha hagut d'esperar més d'un mes perquè es coneguera el veredicte. Aquest s'ha fet públic fa pocs moments a Brussel·les on s'havia desplaçat la delegació espanyola encapçalada per l'alcaldessa i el regidor de Benestar Social.

No ha pogut ser, Varsòvia ens ha guanyat la mà, Castelló ha estat escollida la segona millor ciutat accessible europea 2020. Tot i això cal estar molt contents i satisfets i no només pels 120.000 euros amb què es reconeix aquest segon premi, que també, si més no perquè tenir tots, les persones de mobilitat reduïda o discapacitats, igual que la resta, a tots els espais amb el mateix confort i seguretat ens fa més iguals i que es reconeguen aquestes accions al nostre poble, com a exemple europeu d'accessibilitat, és tot un honor.

Seria difícil enumerar les accions que ens han portat a la consecució d'aquest segon premi, però, estic segur que l'itinerari adaptat que uneix l'UJI amb el Grau, la BAU, Brigada de Mobilitat Urbana, els ciber-pass semafòrics, l'adaptació d'autobusos i parades, les instal·lacions sanitàries adaptades en diferents espais municipals, l'adaptació a les persones sordes de les sessions plenàries o els serveis adaptats de platja, han tingut molt a veure.

Molt hem avançat en els darrers anys en aquest tema i bonic és que ens ho reconeguen, però no tot està fet, cal seguir avançant en aquest i altres temes si volem que Castelló siga model de ciutat per viure. Felicitem-nos, gaudim del premi i seguim treballant...Enhorabona equip de Govern Municipal!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada