La ciutat

La ciutat

dissabte, 19 de desembre del 2020

Hui és el dia...

Han transcorregut exactament 14606 dies, o cosa que és el mateix 39 anys 11 mesos i 26 dies, des d'aquell dimarts 23 de desembre de 1980, data de l'estrena del retaule nadalenc "El Betlem de la Pigà" al teatre principal de Castelló.

Al llarg d'aquest quasi 40 anys hi ha hagut de tot, des de pèrdues humanes importantíssimes entre els comboiants, començant pels mateixos autors de text i música, canvis de gerents, directors i actors, corals i escenaris, fins supressions forçoses de la representació per reformes del mateix coliseu.


Però mai, el col·lectiu del Betlem havíem hagut de fer front a una pandèmia. La crisi del coronavirus que ha impactat en les nostres vides anant més enllà de la salut pública, del sistema laboral, de la interacció social, del debat polític, de l'ús de l'espai públic, de l'economia o del medi ambient, també ha incidit a la vida cultural més propera. Mai havíem imaginat que un virus arribaria a tenir un efecte tan disruptiu que ens obligaria a fer grans restriccions, o com ha passat, a reinventar-nos.


A mesura que passaven els mesos el tancament d'institucions cultural i la cancel·lació d'esdeveniments ens mostraven un panorama desolador. El Betlem de Castelló perillava en el Nadal del 2020 i el col·lectiu es debatia entre cancel·lar o reinventar-se.

I amb molta dificultat, esforç i il·lusió, i amb una normalitat que havia de basar-se en la limitació d'aforaments, en el manteniment de la distància de seguretat en l'ús de la mascareta, en el màxim control i respecte per tot i tots, va decidir-se tirar endavant un projecte renovat que, aquesta vesprada i nit tornarà a omplir d'història i costumisme el teatre principal.

Serà un Betlem diferent, únic, un espectacle transmèdia, on mitjançant la combinació entre un audiovisual i intervencions en directe tindrem novament un muntatge innovador i més especial que mai. A més de poder conéixer els orígens del Betlem, s'escoltaran les tendres nadales a la vegada que alguns dels personatges més representatius prendran l'escenari.


L'esperit del Betlem que tan bé coneix Castelló de segur que tornarà a estar ben present i, novament per damunt de totes les restriccions aquesta vesprada-nit podrem dir, en escoltar la veu del poeta, que ja és Nadal a Castelló.

Així que ja ho sabeu, esteu avisats, encara sou a temps, acudiu a contemplar i participar de l'espectacle transmèdia que, combinant l'estrena del documental amb música en directe, danses i teatre en viu, constituirà, sens dubte, una interpretació mai vista tant de l'obra com de les persones que hi ha al darrere.

És veritat que no tindrem cercavila, ni 200 persones sobre l'escenari, ni el teatre de gom a gom, ni carabassa a l'eixida, però, vet per on, la maleïda pandèmia ens dóna l'oportunitat en aquest Nadal del 2020 d'integrar nous llenguatges actuals amb la tradició de sempre. El betlem es reinventa i s'adapta a aquests temps d'alerta sanitària amb un espectacle ben diferent.


Diu la Pigà en un moment de l'obra "açò només passarà...", jo voldria hui canviar o completar la frase amb aquella altra que estem acostumant-nos a sentir massa sovint, "açò també passarà...", perquè amics, ens en sortirem, tal vegada amb dolor, però de segur que amb fraternitat, il·lusió i empatia, i el col·lectiu tornarà a reinventar un nou Betlem el Nadal del 2021 quan, de segur, l'emergència actual ja ens permeta respirar.

En som conscients, i amb aquesta reinvenció del Betlem, busquem la manera de fer més suportable aquests dies d'incertesa. Per això és necessari el suport de les persones com tu, com ella, com el teu veí, com el nouvingut, com el de les institucions que estan per la tasca... tots som Castelló, tots hui estem representants dalt o baix de l'escenari del principal. Us esperem...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada