La ciutat

La ciutat

dissabte, 26 de desembre del 2020

Menjar de sobres...

Ha passat la nit i el dia de Nadal, hui 26 és el segon dia de Nadal. La tradició valenciana, heretada dels repobladors de Jaume I, era celebrar Nadal al llarg de tres dies, ahir dia de Nadal, hui Sant Esteve i demà 27, el dia de sant Joan Evangelista, com a pròleg del 28, festa dels sants Innocents, no sent tradició nostra el sopar familiar de la Nit de Nadal que es vivia d'una altra manera, els de missa anant a la Missa del Gall i després fent a casa un ressopó i els que no eren de missa, sortint amb els amics a prendre alguna cosa, fins que la tradició castellana del sopar familiar de Nadal, com altres, va penetrar i imposar-se.

Aquesta nova manera de celebrar el Nadal, la nit del 24 i el 25, va fer que la tradició autòctona valenciana no es preservara i, malauradament, el segon i tercer dia de Nadal van deixar de ser festius i de celebrar-se com a tal. Conseqüència d'aquests canvis en els dies de festa van ser també els canvis en els costums dels àpats i del tradicional dinar de Nadal, on es menjava la típica olla valenciana amb pilotes, copiant-se i incorporant a la nostra cuina el que es menjava la nit de Nadal en altres punts d'Espanya, gambes, llagostins, corder... i canviar  l'olla del dinar de l'endemà per la paella, això si, respectant les tradicionals pilotes.



Sopar i dinar seguits i abundosos que a totes les cases i cuines portaven i segueixen portant "sobres", restes que no sent consumides en aquests dos menjars, eren i són guardades i destinades per prendre més tard, quasi sempre hui i demà.

En transformar l'olla en paella va perdre's el costum d'aprofitar les sobres d'aquella per fer un bon plat de canelons per dinar el segon dia, costum que encara es manté a Catalunya, però no així el fet de seguir menjant "de sobres", algunes barrejades amb ingredients addicionals i novament cuinades transformades en nous plats, exemple encara viu d'allò que s'anomena cuina de reaprofitament.


De segur que seran moltes les cases i cuines a Castelló que hui dinaran o
 
soparan "de sobres", moltes les cuineres i cuiners que per exemple, si les sobres són de verdures faran cremes, sofregits o croquetes, o si es tracta de carns o peix, brous o canelons, despertant la creativitat de cadascú en tots els sentits.

Així ho farem a casa nostra, perquè som gent de profit, que tractem de no malbaratar aliments ni llançar els diners i si anit ja vam sopar de sobres, hui ho continuarem fent amb el dinar, amb noves propostes molt saludables. Voleu uns exemples ràpids i senzills? Ahí va...


Una truita o un remenat d'ou per aprofitar sobretot les restes de verdures, marisc, bolets o creïlles. Va sobrar-nos un poc de carn rostida? Aprofitem-la per a
 fer una salsa casolana, combinant-la amb un poc de tomata fregida amb ceba i pebrera... i no penseu que m'agrada la cuina només cal ficar una mica d'imaginació.

I vosaltres? Teniu algun truc més? De segur que també poc o molt menjareu "de sobres" aquests dies. Com ho feu per aprofitar tot el menjar? Si teniu algun suggeriment m'agradaria que el compartíreu amb mi en els comentaris...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada