La ciutat

La ciutat

divendres, 20 de gener del 2023

Arròs a dojo!!!

A les nostres contrades l'arròs va començar a ser un aliment bàsic en el transcurs del segle XVIII, prenent cos, a partir d'aquell moment diferents maneres de cuinar-lo, siguen secs o caldosos. El plat estrella de l'arròs hui, la paella, no arribarà a les nostres terres fins al segle XIX, procedent de l'albufera valenciana i de la mà dels segadors que des d'aquells pobles arribaven a Castelló per ajudar els llauradors de la Plana a la dura tasca de la sega.

En aquells temps i circumstàncies pren la seua forma original la paella de Castelló entre arròs, verdures i proteïna animal que, inicialment representada per l'anguila, al nostre territori canvia ràpidament per animal de corral, pollastre, conill o a vegades pato, esdevenint des d'aleshores ençà en bandera d'identitat per a tot el poble, ja que en realitat la paella ve a reflectir com ningun àpat l'esperit alegre i festiu, el sol, el camp, l'aire, la família i l'amistat.

D'aquí a ser considerat un plat de dia festiu o de diumenge només hi va haver un pas. La paella dels diumenges, com a molts altres pobles, a Castelló és tot un ritual que va més enllà de la suma dels ingredients i la ingesta de menjar, és reunió al voltant de la taula, compartir el plat d'arròs daurat amb vi i alegria, punt inicial d'una sobretaula i xarrada familiar.


Però també la paella és el plat per excel·lència de la festa. A Castelló, a la setmana de la magdalena, a les festes de pasqua, de la Mare de Déu d'Agost o per Nadal, la paella és l'element de cohesió i fins i tot motiu de concurs.

I si hui faig la paella la protagonista de la meua reflexió és perquè hui, dos estimats pobles de la zona costanera nord de la província que celebren les seues festes, Benicàssim i Vinaròs, honorant Sant Antoni i Santa Àgueda en el primer cas i Sant Sebastià en el segon, han coincidit en la seua festa grossa com?, naturalment fent de la paella o les paelles les veritables protagonistes centrals del dia.


El "Dia de les Paelles de Benicàssim 2023"
ha donat continuïtat a una celebració popular que va començar l'any 1980 com un concurs de paelles popular, en què els amics s'unien per cuinar paelles al carrer i compartir un dinar en un ambient de camaraderia . Des d'aquella primera edició e què van participar 38 paelles., al llarg dels anys, la festa ha evolucionat per convertir-se en una cita de referència a tota la comarca i més enllà, estimant-se que vora 35.000 persones s'hauran acostat i 2.000 paelles s'hauran cuinat als carrers del poble. Una festa que ha començat ja de bon matí amb una sonora despertada i que, a hores d'ara, encara continua amb música i "tardeo", fen realitat allò de la sobretaula que comentava abans.

I més al nord, Vinaròs també ha celebrat aquest divendres de manera multitudinària el dia del seu patró, Sant Sebastià, al santuari de la Misericòrdia. Els actes que han començat amb la pujada de la relíquia des de l'església Arxiprestal de l'Asumpció fins a arribar a l'ermita i les tradicionals misses dels pelegrins i major, han acabat amb què?, efectivament amb un dinar de germanor i festa, amb el repartiment de 3.500 racions de paella a tots els assistents, que al llarg de tota la setmana havien anat adquirint els tiquets a la planta baixa de l'ajuntament, al simbòlic preu d'1 euro dues racions, encara que també per aquells que sempre se n'obliden s'han pogut adquirir els tiquets a la mateixa ermita, perquè ningun es quedara fora de la festa.


Arròs en abundància, arròs a dojo és el que s'ha cuinat, menjat i digerit hui a les dues poblacions festeres entre rialles i abraçades, entre retrobaments d'amics i famílies, veritable regal per als sentits
, tornant-se a fer realitat allò tantes vegades repetit de "la paella és molt més que un conjunt d'ingredients que es cuinen en un recipient concret".

Dos pobles, un dia, una llarga tradició que uneix Benicàssim i Vinaròs convertint-los en referents culinaris bàsics de l'arròs, del cereal considerat aliment bàsic a moltes gastronomies del món i en particular del plat típic valencià per excel·lència, la paella. Per molts anys veïns!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada