La ciutat

La ciutat

diumenge, 1 de gener del 2023

Clàssics del primer dia de l'any...

Cada país, cada ciutat, cada família, fins i tot cada persona, tenim la nostra manera peculiar d'acollir el nou any. Siga quina siga la manera com comencem l'any nou, hi ha uns esdeveniments que sent sempre esperats i repetits, mai no són iguals a l'any anterior. En aquesta primera reflexió del 2023, voldria compartir aquells que, per a mi, constitueixen el millor exemple del canvi d'anualitat en aquest nou cicle que, presentant-se carregat de reptes, promet, al costat d'accions comunes, moltes novetats.


Des que tinc memòria, mai no hi ha hagut un primer de gener sense els valsos, polques i marxes de la família Strauss interpretats per la Filharmònica de Viena. El "Concert de Cap d'Any" amb la seua fórmula magistral de combinació d'una orquestra de les millors del món, sota la direcció d'un convidat mestre famós ha ocupat bona part del matí d'aquest primer d'any. Malgrat que mai encara cap directora no ha dirigit l'orquestra, mantenint-se la direcció masculina, en aquest 2023 sota la batuta de l'austríac Franz Welser-Möst, hi ha hagut una novetat, debutant al Cor dels Nens Cantors de Viena, les Nenes Cantores.


Al costat del Concert de Cap d'Any, era un clàssic del primer dia de l'any, el seguiment a través de la pantalla del televisor en el canal nacional RTVE del Torneig dels Quatre Trampolins, el més icònic de la "Copa del Món de Salts d'Esquí"; i dic era, perquè tot i que en l'actualitat continua realitzant-se aquell torneig, ara per allò dels molts canals i plataformes, els drets de transmissió han canviat i, ha calgut passar per caixa si, hui hem volgut veure en directe aquesta clàssica competició d'esport d'hivern que, acompanyava fins fa poc la nostra sobretaula.

A més a més d'aquests dos esdeveniments internacionals que marcaven el dia des d'Àustria o des d'Alemanya, també més a prop nostre, hi havia anualment tres notícies que, classificades com a clàssiques, el pas del temps no ha aconseguit esborrar ni traure del calendari.

D'una banda, el costum tradicional d'allò que es coneix genèricament com a "bateig anual a la Mediterrània", o començament de l'any nou amb un bany a la platja, organitzat per diferents pobles costaners i que cada any compta amb més i més pobles i més participants; fins i tot la capbussada, que en molts casos té, al costat d'una finalitat lúdica, un aspecte benèfic, es veu complementada amb premis a la persona participant més jove, a la major i a la millor disfressa. Barcelona, Masnou, Sant Feliu, Sitges, Xàbia... Aquest 2023, el sol i la bona temperatura exterior han ajudat a combatre la freda aigua del mar i a assolir banys de record.


També era i és tot un clàssic en aquest dia en què no hi ha premsa escrita, la difusió a través dels mitjans audiovisuals, ràdios i televisions, i ara també a les xarxes socials, de la notícia de com es va viure a Castelló entre petons, abraçades, cava i confusió, la "festa de les campanades" a la porta del Sol, ofuscades, com sempre pel tradicional enrenou de la multitud que va acudir a celebrar l'entrada del nou any, aquest any més que mai pel bon temps regnant.


Com clàssic és també, tot i ser esperada, com si es tractés d'un repte, la notícia de "quan i a quina ciutat s'ha produït el primer naixement de l'any". I, vet per on, tot i ser molt matiner, haver nascut només 14 minuts després de les campanades, Romeo Escribá, el primer nadó de Castelló d'aquest 2023, ja va ser el segon de la Comunitat. El primer, de nom Diego Gómez, va nàixer a València només un minut després de la mitjanit; tampoc ha estat el primer del país, que segons s'ha anunciat a les notícies de RTVE, ha sigut una xiqueta, Iratxe, nascuda a les exactes 00:00 hores de l'1 de gener, a l'hospital Gregorio Marañón de Madrid.

Notícies clàssiques, relats d'uns fets o esdeveniments que, malgrat ser esperades a la vegada que repetitives en el primer dia de l'any, tenen un interés col·lectiu, i any rere any, són difoses a través dels mass media...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada