La ciutat

La ciutat

dimecres, 11 de gener del 2023

El porc vietnamita (dos).

Torne sobre un vell tema del qual ja vaig parlar fa un temps, en concret el 21 de maig de l'any 2021, en aquest mateix blog, en aquell moment posicionant-me en la necessitat d'impulsar una gestió ètica que tinguera en compte el benestar de l'animal i la convivència entre aquells i les persones.

Ham passat sis-cents dies i la problemàtica no ha fet més que créixer. Fa al voltant de 20 anys una mascota exòtica irrompia en la societat occidental, el porc vietnamita. Aquest animal es posava de moda com a mascota per la seua cara entranyable, començant a popularitzar-se entre la ciutadania; però aquest porquet creix, i creix molt de pressa, i moltes van ser les persones que van optar per desfer-se d'aquests exemplars quan van començar a fer-se massa grans, fent que el 2019 les autoritats pertinents declararen aquests porcs com a espècie invasora, la qual cosa implicava la seua prohibició com a mascota pel mal que causava l'expansió incontrolada d'exemplars solts.

Tal vegada la nostra ciutat i més en concret el barri dels mestrets, haja estat un dels llocs de tot el país on, en els darrers anys, la població d'aquests animals abandonats haja augmentat més ràpidament arribant a convertir-se en una veritable plaga.


Des de l'àrea de Salubritat i Salut Pública de l'ajuntament amb uns diners de l'erari públic van començar fa quasi un any accions per capturar el nombre més gran d'exemplars i tractar de controlar la plaga amb un clar objectiu minimitzar-la i erradicar-la del terme municipal, cosa que sembla no està resultant gens senzilla.

He llegit que des del passat mes de febrer, han estat quasi un centenar "els bitxos" capturats i que en la darrera gran batuda efectuada conjuntament fa només uns pocs dies entre el nou gestor cinegètic contractat per la Regidoria i la Unitat de Protecció Mediambiental i Benestar Animal (Uproma), van arribar a capturar-se 26 exemplars en una sola nit, animals que en algun cas arribaven als 90 quilos de pes.


Tota una plaga que, a més a més de constituir un perill pels conductors que circulen pels vials del barri, provocant uns quants accidents, principalment per la quadra del borriolenc, suposa un greu perjudici per al malmés equilibri de l'ecosistema del barri i per al benestar i la salubritat de la ciutadania.

Uns animals que localitzats majoritàriament en el medi urbà o periurbà estan més que acostumats a la presència humana i que, en pocs anys, han passat de ser simpàtics animals domèstics a considerar-se un problema greu per a la ciutat, sobretot els alliberats intencionadament, acció que, com hem pogut llegir, implica una actuació complexa de captura.


No sé si a Castelló s'haurà fet un estudi de quants poden haver-hi al terme en estat salvatge
, tot i que sembla que en llibertat, la concentració més gran estiga a la zona nord i si aquests hauran arribat a hibridar-se amb els senglars que, també en els darrers mesos han proliferat en aquesta i altres zones periurbanes, però el que si està clar és que aquests animals constitueixen una gran problemàtica que arriba més enllà del terme i de la província, fent la ciutat protagonista el passat dilluns de l'espai d'investigació d'À punt Zoom on va analitzar-se la responsabilitat del veïnat en aquesta proliferació.

Està bé que l'ajuntament vulga posar límits a les molèsties ocasionades pels porcs vietnamites augmentant les captures, però no és suficient, torne ara després de més d'any i mig d'aquella altra entrada amb més contundència, demanant eliminar-los del tot, actuant no tan sols sobre els mateixos animals, també sobre aquells veïns que, de manera oberta o clandestina, els faciliten pa, aigua i menjar, que, en definitiva els cuiden, només així algun dia, esperem que no massa llunyà, els porcs vietnamites a Castelló siguen història, un problema desaparegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada