La ciutat

La ciutat

dissabte, 14 de gener del 2023

De "Jaimito"

Entre els anys 1945 i 1976 va publicar-se a València una revista composta per diferents tires gràfiques i assolint la màxima fama aquella que tenia com a protagonista a Jaimito, un xiquet que feia tota mena d'entremaliadures, gestes, aventures i preguntes incòmodes, resultant les seues actuacions i respostes d'allò més surrealista. Durant els 30 anys de vida de la revista, la fama dels acudits de Jaimito es va disparar al punt que l'editorial feia edicions especials només amb aquestes humorades, convertint-se en tot un mite de la cultura popular en temps de la postguerra espanyola.

I si bé ja han passat diverses dècades des de la seua darrera aparició, "Jaimito" es manté viu als acudits i allò va enganxar-nos tant que, hui en dia, quan ens trobem davant d'una situació graciosa i inversemblant, diem que és de Jaimito.

I de Jaimito sembla la notícia que he llegit aquest matí a la premsa local amb el següent titular: "Denuncian que la policía local de Castelló no tiene boletines para poner multas" i és que, segons sembla, la deixadesa i la manca de previsió per part de la regidoria responsable de la policia de Castelló, està fent que al llarg de tota aquesta setmana els agents de policia i els de mobilitat urbana, no hagen pogut tramitar cap denuncia per la manca de butlletins, en haver-se'n oblidat els responsables directes d'aconseguir-ne de nous per poder reposar existències.


En principi podia pensar-se que aquesta situació fóra ocasionada per un problema d'impremta, però no ha estat així segons diuen,
ha estat més un problema de manca d'organització i planificació, i el que sembla més greu, la manca de butlletins de denúncia i actes són uns elements més que vénen a sumar-se a les "greus deficiències" que presenta la policia local, concretades en un terç dels cotxes patrulla que s'utilitzen per donar servei directe a la ciutadania i que, els agents denuncien que entre altres mancances presenten problemes als frens, danys a les carrosseries, errors elèctrics a les centraletes, embussos als ancoratges dels cinturons de seguretat o nombrosos desperfectes en seients, tapisseries o fins i tot a les finestretes, que fan pensar que, tal vegada, no estiguen preparats per a passar la ITV.


I si no vols caldo, dues tasses
. Tot i semblar un acudit, de ser certes aquelles afirmacions, la realitat ve a dir-nos que la policia de Castelló entitat clau per garantir la seguretat dels veïns, es troba en una situació insostenible i límit, afegint-se a aquelles deficiències el fet que els agents, en ple mes de gener, continuen sense tenir ni el calçat ni el vestuari corresponents a l'equipament d'hivern, material necessari per a la feina diària.

I no penseu que açò és un problema de Castelló ciutat, que ho és, però, malauradament també està sent-ho en altres llocs. Sense anar massa lluny, el passat mes de desembre va ser la policia local de València la que va aixecar la veu per una problemàtica semblant i també la Guàrdia Civil va denunciar que centenars de les 6.000 armes semiautomàtiques que van adquirir-se a un fabricant israelià i repartides entre les diferents unitats van resultar ser defectuoses.


Són o no són aquestes notícies com aquell acudit de Jaimito que diu:
"Està Jaimito pujat a un arbre, i llavors ve un guàrdia i li pregunta: Vosté! Com li diuen? -Jaimito. -Doncs multa per pujar-se'n a un arbre! – I Jaimito dirigint-se a l'agent: i a vosté com li diuen? -Garbanzo!, contesta el guàrdia -Doncs multa per eixir-se'n de l'olla!"

Acudits a banda, la qüestió sembla greu. Necessitem tenir els cossos de protecció i seguretat actius, complets i actualitzats per poder donar un bon servei públic. Sense mitjans adequats i sense garantia plena per als Policies Locals i altres cossos de seguretat no hi ha llibertat segura ni protecció per a la ciutadania. Espere veure prompte la situació resolta pel bé i la tranquil·litat de tot el veïnat i no continuar veient-ne de Jaimito...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada