La ciutat

La ciutat

dissabte, 4 de febrer del 2023

Okupes amb molt de "morro".

Per dues ocasions, en dos notícies diferents aparegudes en un mateix exemplar d'un mitjà de comunicació local, hui es fa referència als okupes i les situacions, fins i tot inversemblants, propiciades per aquells que s'instal·len en un habitatge o local deshabitat, sense tenir-hi dret segons la legalitat vigent.

L'article 47 de la Constitució espanyola expressa el dret a gaudir de l'habitatge, encara que no està recollit als drets fonamentals i està inclòs com un dret negatiu, com la justificació moral per entrar en propietats alienes, tant de particulars com d'entitats, i fer-se amb el seu ús, independentment del dany i les despeses econòmiques que ocasione els propietaris legals d'aquelles propietats. Generalment, els partidaris de l'ocupació solen justificar-ho argumentant que els immobles ocupats estan abandonats o són propietats dels bancs, usats únicament per a especular.

A Castelló, i des de fa uns anys, cada dia més immobles que no estan sent utilitzats habitualment pels seus propietaris o són propietat d'entitats bancàries, del Raval Universitari i de l'entorn del centre comercial Salera, del PAI Lledó, del Crèmor, de Mestrets, algunes alqueries de la marjal i habitatges de barris tradicionals del centre de Castelló, es veuen ocupats i envaïts.


És trist, molt trist, que un grup familiar no tinga un lloc on viure, i si voleu quasi comprensible que ocupen un habitatge buit, però d'ací a haver de conviure amb una xarxa organitzada dedicada a envair xalets buits
per llogar-los a altres ocupes per quantitats que, segons s'ha publicat, oscil·len entre els 600 i els 3.000 euros, en urbanitzacions com el PAU Lledó, i que, enfront de diferents denúncies veïnals aquests individus presenten total immunitat, em sembla una presa de pèl i un espectacle vergonyós, més encara com s'ha arribat a saber que, alguns dels integrants de la banda tenen, pel que sembla, antecedents penals o delictius.

M'indigna, em costa, i no puc arribar a creure allò que sembla s'ha produït aquesta mateixa setmana, dues actuacions incomprensibles; d'una banda, el resultat de l'actuació de la Policia Nacional duta a terme dimecres a la nit en un habitatge del carrer Vicente Altava, quan alertats pels veïns del fet que dos intrusos acabaven de forçar una finestra i ocuparen un xalet, una patrulla es presentara a l'habitatge i després d'identificar els dos intrusos, no va procedir a la seua detenció, més encara, va deixar-los marxar emportant-se amb ells les eines emprades per a l'ocupació en considerar-los "només" com a autors d'un delicte lleu d'usurpació d'immoble, per ser aquell propietat del banc.


No tinc res contra els agents que, segurament actuarien d'acord amb les ordres rebudes dels seus superiors, però, suposant que l'actuació fora del tot correcta, i malgrat que sembla es tractava d'una casa deshabitada, crec que la situació viscuda pel veïnat, a més de ser greu, va ser del tot violenta, i que legalment alguna cosa falla. El veïnat no mereix tenir subjectes com aquests a prop i, menys encara, sentir-se desemparats legalment i abandonats enfront de la inseguretat i les amenaces.

I si l'assumpte no estava prou complicat, una segona notícia embolicava més la troca i feia quasi impossible creure-ho. No contents alguns dels ocupes d'altres xalets de la zona en enganxar-se il·legalment a la llum i als comptadors de l'aigua de la comunitat de veïns, volent disposar d'una major comoditat, van sol·licitar a una companyia disposar de xarxa wifi, sent els mateixos veïns qui van haver de dissuadir l'instal·lador quan manipulava un quadre elèctric en una zona comuna, sense saber que els que l'havien contractat per posar internet eren veïns il·legals.


I que penseu va passar? Doncs "de pel·lícula",
en assabentar-se l'ocupa que l'operari no procedia a configurar la seua instal·lació, d'acord amb el que li havien dit els veïns, l'il·legal va treure el geni i, per estrany que puga semblar, quin morro!!!, va trucar... a la Policia Local de Castelló per queixar-se, personant-se uns agents municipals, però, aconseguint tan sols, que l'entitat propietària del xalet ocupat des de finals del mes de maig, presentara la denúncia corresponent, mentre més d'un legítim veí-propietari rebera fortes amenaces per part de l'impresentable ocupa.

No és fàcil resoldre a Castelló el problema de l'habitatge, però si no es prenen mesures d'actuació contundent contra els qui no compleixen la llei, si no s'actua eficaçment contra els ocupes, no tardarem molt a considerar més protegits els il·legals que els legítims propietaris. El món al revés!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada