La ciutat

La ciutat

diumenge, 5 de febrer del 2023

"Xupianuncis"

Malgrat no aparèixer en cap diccionari normatiu de la llengua, la paraula que encapçala aquest comentari de hui, podríem dir sense por a equivocar-nos que vindria a ser la forma expressiva col·loquial equivalent al concepte d'anunci fenomenal, excel·lent, més que bo.

He de dir que no l'havia sentida mai fins avui en què, d'una banda, Maria Fajardo, portaveu de Compromís a Vila-real i d'altra, el regidor del mateix poble Santi Cortells, l'usen per motius diferents, en referència a les futures actuacions polítiques de l'equip de govern d'aquell poble i que semblen de dubtosa credibilitat.

Tot i això, jo voldria fer per uns instants meu aquell mot i emprar-lo per a referir-me a les promeses i invencions que, els polítics del PP reunits en la XXVI intermunicipal que s'està celebrant aquest cap de setmana a València, volen que creguem els veïns de Castelló.


I és que a 112 dies de les eleccions municipals els polítics castellonencs del PP, encapçalats per les senyores Barrachina i Carrasco, aprofitant aquest bany de dirigents nacionals, llancen xupianuncis omplint-se la boca amb declaracions que ens deixen més que bocabadats, com si parlaren d'un altre poble, quan sentim que "el PP promete sacar a Castellón de la UCI" o "frente a un gobierno municipal castellonense que ha demostrado ser mera propaganda, el PP és la única alternativa".

Tot replet de promeses socials i econòmiques que diuen faran si arriben a manar, i que fins i tot ells mateixos saben no faran mai perquè no ho han fet ni en anys ni en dècades, en definitiva xupianuncis electorals.

Voleu dir que tenim una província, uns pobles, una ciutat en l'UCI? Puc arribar a comprendre que cal millorar cada dia el benestar veïnal, la riquesa i lluitar per reduir l'atur, augmentar la indústria, les inversions i el turisme, en definitiva cal lluitar cada dia per aconseguir la millora de la vida dels veïns, però això, no és una aspiració exclusiva del PP.


Voleu dir que el PP és l'única alternativa?
Els projectes per la millora de la realitat castellonenca no han de passar necessàriament pel canvi, o sí, però mai fruit dels anuncis il·lusoris que s'inventen en un moment eufòric aquells que anys han tingut per practicar amb l'exemple i que, com no ho van fer o van fer-ho tan remalament, van ser condemnats a l'oposició.

Volen tornar a manar i diuen que ho volen fer amb treball i bona gestió. I que pensen que volen fer també els altres partits que aspiren a assolir el govern municipal? El mateix, tot i que per camins diferents, cadascú defensant allò que considera adient, però, que cap formació oblide que prioritari són les persones.

És veritat que ara, amb el govern central, autonòmic i local en mans del PSOE, a Castelló no arriben els serveis i les inversions que en les àrees social i econòmica ens pertoca, però tampoc van arribar aquell grapat d'anys quan els tres governs eren del PP. Si aleshores s'haguera treballat més en benefici del poble i no dels interessos particulars, ara no caldria haver de, com diu la presidenta Barrachina, "tornar a la senda del creixement".


Facen el que creguen convenient
, parlen si volen d'unitat, valentia i treball per tractar de recuperar el poder, però no facen xupianuncis. La nostra és una ciutat menuda, un poble gran en què ens coneixem tots, m'agrada a mi dir i, si les urnes, els hi fan mereixedors de ser els propers governants, no obliden mai que va haver-hi un temps en què, des del poder, poca cosa van fer perquè la ciutat avançara tot el que es mereixia.

Presenten un programa realista i no ple de xupianuncis, un programa creïble i que no acabe com quasi sempre ple de mentides, no és suficient allò de "El cambio en la provincia es imparable" o que "Feijóo y Mazón invertirán en infraestructuras, sanidad y bajarán los impuestos para crear empleo y riqueza", calen propostes realistes i cares noves, el continuisme pot arribar a passar-los factura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada