La ciutat

La ciutat

divendres, 17 de febrer del 2023

Quiosc? Bar? Cafeteria? Terrassa?

El diccionari de la RAE inclou entre les diferents accepcions què un quiosc és una xicoteta construcció, ubicada en un espai públic, i per tant de propietat municipal, destinada a vendre diaris, flors, " etc." el bar és definit com al local on es despatxen begudes que "solen" prendre's dempeus, davant del taulell, mentre que la cafeteria és, segons el diccionari esmentat, un despatx de café i altres begudes, on "de vegades" se serveixen aperitius i menjars. Finalment, en el cas de la terrassa és especificada com a "terreny" situat davant d'un café, bar, restaurant, etc., acotat perquè els clients puguen seure a l'aire lliure.

Amb aquesta varietat trobar un nom per aquells llocs que coneixem com un espai públic urbà, tancat, no massa gran, amb pèrgola o sense, que servei de venda a la via pública de manera estable, d'una gran selecció de begudes i diferents productes coneguts genèricament com a aperitius, no resulta gens senzill.

"L'etcètera" del quiosc, el "solen" del bar, el "de vegades" de la cafeteria o el "terreny" de la terrassa marquen la dificultat. Tal vegada el més adient seria anomenar a aquest tipus d'establiment "quiosc-bar", o no?


I si hui faig les meues elucubracions al respecte és perquè aquests dies, per un motiu o l'altre, els diferents "quioscos-bars" municipals del meu estimat Castelló estan en boca de tot el veïnat.

Fa poques setmanes que van iniciar-se les obres de remodelació de la Plaça de la Pau aprofitant unes subvencions de fons europeus Edusi que, segons fons municipals, ha de convertir la plaça en un indret amb un disseny més actual, obert i sostenible. Res s'ha dit pel que respecta al quiosc que ocupa el bell mig de tot l'espai que, se suposa no es veurà afectat; més encara, segons els plànols sembla que la reforma aconseguirà guanyar espai per al vianant i per "la terrassa" del "quiosc".

D'altra banda, per tal de revitalitzar i dinamitzar el que és un dels principals pulmons verds que té la ciutat de Castelló, el parc de Ribalta, el setembre del 2018, aprofitant la remodelació de l'antiga caseta del pou, va obrir-se al públic un espai que, des del mateix ajuntament, va dir-se era un "bar-cafeteria", essent la seua activitat comercial la venda de menjar i beguda i que a hores d'ara està ajudant a donar visibilitat al parc i l'estany que té al seu davant.


Per impulsar l'activitat a places i parcs públics s'anuncia aquests dies que, després de cinc mesos tancat per renúncia de l'antiga concessió, la licitació per a la concessió demanial del quiosc municipal a la plaça del Reial, que abasta la seua explotació i manteniment, amb una nova concessió que tindrà una durada de cinc anys i s'oferirà en subhasta, amb una tarifa anual de 7.256 euros millorable. Només cal esperar unes setmanes per a veure si hi ha alguna empresa que vulga fer-se avant amb la gestió integral del servei d'acord amb les tècniques i els hàbits del negoci d'hostaleria, així com la neteja i el manteniment general de maquinària, cambres, magatzems i zones relacionats amb el servei a prestar, obtenint no només uns beneficis propis, si més no també oferint un benefici a la ciutadania.


I encara podem parlar de la gestació, sembla que prou avançada, d'un quart "quiosc-bar"
en aquest cas ubicat a la que fins ara era l'alqueria del parc del geòleg Royo que està sent remodelada i transformada en un local amb cuina, barra i zona de públic per a una dotzena de clients, així com la possibilitat d'instal·lar unes taules a l'esplanada a la zona exterior i que, segons recents declaracions de l'alcaldessa estarà disponible prompte i permetrà revitalitzar aquell espai verd de la ciutat i fomentar l'ús social i familiar del parc.

Fregits, braves, entrepans, gintònics, combinats, còctels i com no café són els productes estrella d'aquests establiments que tot i no rebre un nom exacte i concret, i si des de la municipalitat no els ofeguen massa, faig vots perquè continuen per molt de temps oferint-nos servei i tracte adient a aquells veïns que, de manera continuada o esporàdicament ens acostem a "prendre alguna cosa". Gràcies per la vostra dedicació, amb el vostre treball també ajudeu a fer més gran i modern Castelló

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada