La ciutat

La ciutat

divendres, 21 d’abril del 2023

De bicicleta...

Tot i ser la de Castelló la segona província més muntanyosa d'Espanya, o tal vegada tot just per això, perquè en pocs quilòmetres podem passar de "la Plana" a les muntanyes, ha tingut i continua tenint una llarga tradició ciclista, oferint una gran varietat de rutes per recórrer en bici, amb itineraris per a tots els nivells.

Pels amants de la bicicleta, que en són molts, Castelló és l'escenari perfecte per gaudir de l'afició, tant per a l'ús Esportiu com simplement per al passeig. Això ha fet que, al llarg del temps, les notícies relacionades amb la bicicleta, els ciclistes i les rutes, d'una manera o l'altra, sempre hagen estat, per un motiu o l'altre, "en boca" dels veïns.

No cal anar massa lluny, a principis d'aquest 2023 va causar un gran renou la notícia que informava de la creació del primer equip professional de ciclisme de Castelló, l'Electro Hiper Europa, que, competint a la tercera categoria del ciclisme mundial, va incloure entre els seus patrocinadors a Marina d'Or. Només han passat poc més de tres mesos i els èxits ja han començat a arribar amb triomfs a la volta a Múrcia o a l'Alentejo.


Malauradament, també les notícies "roïnes" no cessen.
Ho acabe d'escoltar, aquest matí un ciclista ha resultat ferit molt greu a la rotonda del 7 de juliol, en l'accés a l'autovia CS-22. Recordar com els primers dies del desembre passat, va ser un altre vehicle, el que atropellant un ciclista que circulava per la N-340 al terme d'Orpesa, va procurar-li la mort.


Però si parle hui de ciclistes i bicicletes, ho faig no per recordar els possibles accidents i de passada demanar prudència, que també, si ho faig és perquè tot just hui, es compleixen 40 anys d'un esdeveniment relacionat amb el ciclisme i que va ser molt comentat a la ciutat: la creació d'un grup ciclista propiciat per la degana de les emissores de ràdio a la ciutat.

És sabut que Ràdio Castellón es va crear en 1933, com a EAJ-14 Ràdio Castellón, tot just fa 90 anys i, des d'aleshores, durant les nou dècades d'història, ha estat testimoni de tots els moments viscuts per l'esport provincial. Per això, en un moment en què calia estar al costat de l'esport en general i del ciclisme en particular i amb motiu del cinquanta aniversari, el 1983 va crear un "club ciclista" en el que figuraven antics ciclistes que, en el seu moment, van defensar els colors de la ciutat formant part del "club ciclista Castellón-deportes Castelló", com Salvador Gomis, José Tárrega, Juan García, Rafael Celades o Delfín Marco...


Un club, una esquadra radiofònica, l'objectiu del qual no era participar en proves ciclistes, sinó més aviat promoure, amb el suport de l'emissora, el cicloturisme com a activitat recreativa i no competitiva que combinava l'activitat física i el turisme.

Han passat 40 anys des d'aquell moment, i ràdio Castellón en el seu afany per estar a prop de la seua ciutat i els valors que representa, ha decidit en aquest aniversari, canviant d'esport, patrocinar un club amb 45 anys d'història, com és el Club Esportiu Handbol Castelló, que compta amb 14 equips i més de 200 esportistes.


Un club que aposta per la igualtat des de fa anys amb equips masculins i femenins, que va ser fundat el 1978 per un grup d'amics, que van crear al començament el Club Poliesportiu Usía, recollint el testimoni de forma indirecta d'equips com el Col·legi Menor.

No crec que aquests esportistes de l'handbol del 2023 vagen a "entrenar i competir" amb bicicleta, però estic segur que, molts d'ells i d'elles hauran començat a practicar esport al damunt d'una bicicleta, participant en les activitats esportives i de lleure de la nostra localitat.

Perquè abans i ara, la bicicleta et fa una sensació de llibertat que no et dóna cap altre mitjà de transport: et fa viure la ciutat de manera diferent, a la vegada que permet, practicar esport en contacte amb la natura.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada