La ciutat

La ciutat

dilluns, 17 d’abril del 2023

El seu dia...

Hui, 17 d'abril, se celebra el Dia d'Apreciació dels Ratpenats amb la finalitat de reconéixer la incalculable funció ecològica d'aquests fascinants animals, així com crear consciència a la població sobre la seua importància i conservació.

Una iniciativa impulsada ja fa uns quants anys per "Bat Conservation International", una organització no governamental internacional, creada el 1982, per un grup de científics, sensibilitzats per la vulnerabilitat i perill crític d'aquestes espècies, tenint en compte el paper fonamental que juguen els ratpenats al nostre planeta i que treballa per conservar els ratpenats els seus hàbitats a través d'esforços de conservació, educació i investigació.

Amb això, i per més de 40 anys de tasca, enginy i projectes, pretenen canviar la perspectiva existent sobre les rates penades, encoratjant les persones a ajudar a protegir.-les, davant la disminució substancial d'aquestes espècies al món.


A Castelló a l'espai emblemàtic del Molí de la font, a la marjaleria, tot i que en són molts els veïns que ho desconeixen, tenim la sort d'albergar una de les principals colònies de ratpenats d'Europa,
en concret es troben el ratpenat petit patut (Myotis capaccinii) amb una població estimada de 1.600 exemplars en època de cria i que està declarada "en perill d'extinció" a escala nacional.

A més, s'han trobat exemplars de ratpenat de la ferradura mitjana (Rhinolophus euryale), ratpenat gran de la ferradura (Rhinolophus ferrumequinum); ratpenat de la cova (Miniopturus schreirbersii); ratpenat ratoner gran (Myotis miotis) i ratpenat ratoner patut (Myotis blythii).

Des de l'estiu del 2020 la regidoria de Transició Ecològica de l'ajuntament, encapçalada per Fernando Navarro, desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Limne, un cicle d'activitats d'educació ambiental, genèricament conegut com "Les Nits de les Rates Penades", per donar a conéixer la "nostra" colònia de ratpenats.


Unes jornades, que repetides el 2021 i 2022, tenen la finalitat de vincular la ciutadania amb un mamífer que és considerat espècie amenaçada,
difondre la varietat de ratpenats de la zona urbana i periurbana de Castelló i aconsellar la població en accions de lluita biològica contra plagues mitjançant la col·locació de caixes refugi a casa seua.

Els participants, a boqueta nit, amb l'acompanyament d'un guia, fan parades a diferents estacions d'escolta per identificar els rats penats mitjançant l'anàlisis dels sonogrames que capten els detectors, coneixent els beneficis ecosistèmics de cadascuna de les espècies localitzades.

No sé si també aquest 2023 continuarà la iniciativa, però seria molt encertada l'acció si tinguera continuïtat, per ser aquesta activitat bàsica per difondre la varietat de ratpenats de Castelló, vincular la ciutadania amb una espècie amenaçada i aconsellar-la per a col·laboració en accions contra la lluita de plagues.


De moment amb la celebració del dia "D'apreciació dels Ratpenats", del seu dia, no està de més que l'aprofitem per a conéixer una mica més sobre aquests mamífers voladors nocturns, tan
polèmics per als éssers humans i importants per al medi ambient des del punt de vista ecològic, contribuint a l'equilibri en ser pol·linitzadors de moltes espècies de plantes i flors, mitigadors de les poblacions d'insectes i petits vertebrats, controladors de plagues o dispersadors de llavors.

I si no teniu massa ganes d'estudiar i conéixer més sobre aquests apassionants animals, rars, però inofensius, no patiu, per celebrar que hui és el seu dia, sempre podeu gaudir-lo, des del relaxament del sofà de casa, com?, veient pel·lícules de Batman, el gran superheroi ratpenat.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada