La ciutat

La ciutat

dimarts, 4 d’abril del 2023

Tres trams

Dues paraules que començant per la "t", estan, per dos motius molt diferents, de moda i en boca dels castellonencs en aquests dies al nostre poble. D'una banda, "tres trams" forma part del nom que rep del festival de teatre d'objectes vius programat des de la regidoria de cultura, que amb el títol complet de "Tres trams de truss" es desenvoluparà a través de 7 espectacles al passadís de les arts i la plaça de les illes Columbretes, el darrer cap de setmana d'aquest recentment començat abril.

Em crida l'atenció a més a més del nom amb les tres paraules amb "t", el títol genèric de "teatre d'objectes vius", del qual fins a aquests dies, he de confessar havia sentit poca cosa. Escorcollant he trobat que el "teatre d'objectes" es refereix a un teatre al centre del qual no es troba la figura humana, en forma d'actor, titella o una altra representació, sinó objectes, en el sentit més ampli, que la dramatúrgia afavoreix en detriment de la forma verbal.

Per tant, crec que es tracta d'un teatre amb predomini visual, més emparentat amb les arts figuratives que amb altres formes del teatre on l'actor s'integra a l'espai, a través d'elements escenogràfics o del vestuari, i no interpreta necessàriament un personatge.

Són els objectes els que adquireixen la mateixa existència a través de la dignitat artística que se'ls concedeix. Bastidors mòbils, màscares, figures, construccions mecàniques, telons de fons automatitzats, efectes de llum i imatges en moviment són els protagonistes de l'esdeveniment escènic i no simples elements complementaris de la representació.


Sona bé i musical el títol "Tres trams de Truss";
de segur que les diferents companyies i espectacles ens ompliran de sorpreses aconseguint la complicitat dels espectadors, resultant inoblidable per joves i adults.

Però, també aquests dies, el binomi "tres trams" i per un motiu totalment diferent, ha vingut a ocupar les primeres pàgines de la premsa escrita o digital local i a obrir els informatius de les emissores de ràdio i altres mitjans de comunicació a la ciutat, en fer-se realitat l'inici de la qualificada de major obra pública de la història de la ciutat, amb una inversió de 335 milions d'euros, l'accés ferroviari sud al port de Castelló.


Un projecte a desenvolupar en "tres trams" de 100, 21 i 214 milions d'euros respectivament; uns diners que sembla han d'eixir del mecanisme de recuperació i resiliència del Govern, engegat a través de fons europeu, uns 200 milions, assumint la resta l'autoritat portuària.

Tres trams que hauran d'estar enllestits, per donar compliment a les condicions de finançament dels fons europeus, abans de quatre anys, el que significa que abans del final del 2026 haurien de ser realitat.

Tres trams d'inversió que es corresponen amb tres fases; la primera, amb una fase de construcció de la via en una distància de 4,7 quilòmetres amb un traçat que anirà semisoterrat, la segona es correspon amb l'obra de l'estació intermodal del port, i la tercera gran pota del projecte, la via que connectarà la intermodal amb l'interior de PortCastelló.


"Tres trams" de cultura, i "tres trams" d'un nou impuls econòmic, per una ciutat, per un poble, el nostre que, es nota s'acosta ràpidament a unes eleccions.
Amb un equip de govern que fa anuncis de "tres en tres", com la presència d'11 embarcacions en la VI edició d'Escala a Castelló, que se celebrarà del 13 al 17 d'abril, l'impuls per revitalitzar i revalorar l'entorn urbà local i resignificar antics espais industrials en desús, facilitant la transformació de l'antiga fàbrica de Marie Claire, a residència d'estudiants, o la remodelació integral del mercat central amb la novetat de l'obertura d'una part de la teulada de la zona de la peixateria per a la instal·lació d'una terrassa per acollir una zona gastronòmica i cultural.

De tres en tres sembla ser una aposta segura al nostre poble, les triades estan de moda, sembla que la consigna siga aconseguir elements especialment vinculats entre si de tres en tres o en tres trams; de segur que encara en veurem més ja siga referit a persones, candidats, equips, actes, inversions o qualsevol altra cosa. Castelló avança...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada