La ciutat

La ciutat

dimecres, 21 de juny del 2023

Solstici d'estiu

El solstici és cadascun dels dos moments de l'any en què el Sol té la màxima declinació (distància angular) respecte a l'equador celeste. En el solstici d'estiu de l'hemisferi nord, el Sol arriba al zenit al migdia sobre el tròpic de Càncer i en el solstici d'hivern arriba al zenit al migdia sobre el tròpic de Capricorn.

Físicament, el solstici d'estiu correspon al moment en què la part de l'eix de rotació de la Terra situada a l'hemisferi nord es troba més pròxima a la direcció Terra-Sol. Això s'esdevé entre els dies 20 i 21 del mes de juny. La data i l'hora exactes en varien cada any.

Tradicionalment, s'ha atribuït a la nit de Sant Joan el privilegi de ser la nit més curta de l'any. La realitat és una altra, només 8 segons, és poc, sí, però la nit més curta de l'any 2023 és la nit del solstici.

Concretament, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, el solstici d'estiu del 2023, començarà a l'hemisferi nord, a la península Ibèrica i, per tant, a Castelló, avui mateix, dimecres 21 de juny, a les 16:58 de la vesprada, és a dir, d'ací a no res.


En conseqüència,
és el dia en què la Terra es troba més allunyada del Sol, però també és el moment en què els seus rajos impacten en el nostre hemisferi de forma més directa, i, com a resultat, fa més calor i la de hui, la nit més curta de l'any.

Avui l'església celebra la festivitat de Sant Lluís Gonzaga, religiós jesuïta que va viure al segle XVI i que a Castelló des del final del segle XVIII se'l recorda amb el nom d'un carrer ubicat entre les places de Maria Agustina i de Clavé, carrer construït sobre el vall de l'antiga muralla; d'aquest sant trobem una capelleta a la casa cantonera entre el carrer Sant Lluís i Isabel Ferrer, i, per coincidència en diferents anys amb el solstici, tradicionalment també es conegut el dia de Sant Lluís com el dia més llarg de l'any.


Segons la pàgina web "meteocast"
, hui 21 de juny, dia 172 de l'any i del solstici d'estiu, el sol ha eixit a Castelló a les 06:31 i es pondrà a les 21:33, per tant, la duració del dia serà de 15:02, i de la nit, 08:58 mentre el divendres 23, l'eixida del sol serà a les 06:32, i la posta a les 21:33, resultant la durada del dia de 15:01 i de la nit: 08:59, per tant, la nit de Sant Joan no serà en aquest 2023 la nit més curta de l'any. Si filem més prim i aproximem fins als segons, trobem que la diferència no és d'un minut, sinó només de 8 segons entre les dues nits, la de hui 21, la més curta de l'any que es correspon amb el dia en què el Sol passa més temps sobre l'horitzó, i la del divendres 23.


I és que si observem l'alçada màxima del sol al migdia al llarg de tota aquesta setmana, ens adonarem que sembla que no varie, per això, el nom, solstici, del llatí "solstitium", sol quiet.

El sol és vida i al calendari agrícola i tradicional les festes vinculades al solstici sempre han estat presents. Festes, moltes paganes, que amb l'arribada de l'església, van quedar absorbides pel cristianisme, fent-les seues. D'aquesta manera, el dia del renaixement de la llum, que és el solstici d'hivern, va ser el dia del naixement de Crist, i al seu cosí Sant Joan Baptista, com que havia nascut sis mesos abans, li va tocar el solstici d'estiu.

I per mantenir aquesta relació entre les festes tradicionals de culte al Sol arreu del món i el solstici d'estiu, més enllà del sentit religiós, l'any 2019 l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 21 de juny, hui, com el Dia Internacional de la celebració del solstici en les seues diferents manifestacions.


De manera que, conscients que els solsticis simbolitzen la fertilitat de la terra, els sistemes de producció agrícola i alimentària, el patrimoni cultural i les seues tradicions mil·lenàries, es reconeix la celebració d'aquests esdeveniments com una encarnació de la unitat del patrimoni cultural i de les tradicions de segles d'antiguitat. Reconeixent que gràcies a aquest tipus de celebracions, que majoritàriament tenen al foc com a elements bàsic i fonamental, s'enforteixen els llaços entre els pobles sobre la base del respecte mutu i els ideals de pau i bon veïnatge.

A partir de demà els dies es començaran a escurçar. La sortida del sol s'anirà endarrerint. En canvi, l'hora de la posta de sol no es començarà a avançar fins a principis de juliol. Amics, com passa el temps, mentre escrivia açò, l'estiu ha arribat. Passeu-ho d'allò més bé!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada