La ciutat

La ciutat

dilluns, 12 de juny del 2023

Visca la legislació vigent!!!

És veritat que arran de les pluges de finals del mes de maig passat i el posterior augment de les temperatures, l'eclosió de mosquits al nostre terme municipal i veïns, és de les que fan època. També ho és que la presència d'aquests insectes s'ha disparat els darrers anys pels efectes del canvi climàtic i que la seua erradicació és molt més complicada en àrees de marjals i zones contigües, hàbitat més propici per a proliferació d'aquests insectes, que al mateix poble.

Però, per aquells "sofridors" diaris, pels veïns, pels ciutadans de Castelló, per tots nosaltres, la situació és més que preocupant i de poc o res serveix que des de la Diputació es diga que als pressupostos en vigor per al present exercici de 2023 encara estan contemplades quatre sessions més de vols, de les sis per a les que en el seu moment es van consignar recursos, si resulta que la fumigació aèria, sent un sistema eficaç més que eficaç per acabar amb els mosquits, d'acord amb la legislació vigent europea, no pot realitzar-se, per no donar-se les condicions necessàries.

I quines són les condicions que han de donar-se per poder fumigar des de l'aire i acabar amb aquest maldecap ens preguntem? Vet per on només pot emprar-se l'avioneta si hi ha grans extensions d'aigua estancada de difícil accés terrestre i sempre fumigant a més de 50 metres de distància de zones habitades.


M'agradaria veure els anomenats tècnics de la Conselleria de Sanitat, que són qui ha de donar les oportunes autoritzacions, un matí o vesprada passejant per l'horta castellonera. De segur que prompte canviarien d'opinió; no només en clarejar o al vespre, al migdia o mitja tarda hi ha una gran presència.

S'ha publicat que "aquests sabuts de la Conselleria" a qui poca gent sembla conèixer directament, alerten que els tractaments més eficaços són els terrestres, perquè eliminen larves i mosquits adults, mentre que els aeris només actuen sobre les larves.

Però, no cal ser molt sabut per a saber que hi ha al mercat un bon grapat d'insecticides que, en un cas són larvicides i en un altre adulticides, és a dir, uns productes que maten les larves dels mosquits abans que cresquen i es convertisquen en adults, que s'activen quan són ingerides pels mosquits o entren en contacte amb les larves, i altres que són emprats per a matar els mosquits adults, uns líquids que en xicotetes quantitats, suren a l'aire i maten els mosquits que estan volant al contacte; insecticides que, a més a més, no són nocius per a les persones, les mascotes ni el medi ambient.


Fins i tot existeixen uns larvicides que són bacterians, formulats amb substàncies naturals
, alguns d'ells usats amb eficàcia contra els mosquits des de fa més de 30 anys, cas de la bacteria (Bti) Bacillus thuringiensis subespecie israelensis, o adulticides que contenen piretrina, un insecticida d'origen natural que s'obté a partir de les tiges i flors de la planta del crisantem. Tan roïns són aquests productes? Tan difícils d'aplicar?

Entenc que el tractament terrestre puga ser més eficaç que l'aeri, per allò de la concentració de producte, però quan el problema s'escapa de les mans, calen actuacions contundents, i en aquesta ocasió no s'està a l'altura.

Mai ha ocorregut res semblant, jo no he vist mai que els mosquits obliguen a tancar bars i espais d'oci per la molèstia, cal un pla urgent perquè el problema és greu i perjudica a tots, veïns i turistes. Davant situacions límits calen actuacions extremes, si és necessari fins i tot saltant-se la llei, assumint les conseqüències però defensant la salut i benestar de les persones.


Diputació, Ajuntament, Conselleria de Sanitat, tots són culpables de la situació actual.
Tots són responsables del que estem sofrint, tots han de ficar molt més del que estan ficant per erradicar el problema.

El que està passant a Castelló, també a altres localitats costaneres, és de vergonya i, és inhumà, que les persones i els animals a la segona dècada del segle XXI hàgem de patir aquestes plagues.

El Pla o Plans posats en marxa evidencien un fracàs estrepitós; urgeixen actuacions contundents, immediates i sobretot efectives, i si les lleis es fan per protegir les persones, si les persones són primer, en aquest cas enfront de la situació actual, caldrà plantejar-se seriosament, fins i tot, passar una mica per damunt de la llei!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada