La ciutat

La ciutat

dimarts, 21 de gener del 2025

Dues-centes quaranta pàgines d’història recent.

Des que vaig conéixer la seua publicació, he de confessar, tenia ganes d’aconseguir-lo, tenia curiositat en veure quin havia estat el resultat final i, ara, hui, després d’haver-la fullejada i d’haver-me entretés entre les seues pàgines, puc dir que no m’ha decebut, que estem front un document que, de segur, passarà a la història del nostre poble com una obra de record i de consulta per als anys i generacions venidores.

M’estic referint al llibre que amb el títol “De l’amor nostre, Señora. Historiografia d’una visita centenaria”, acabe d’editar la Reial Confraria de Nostra Senyora del Lledó, com a record gràfic, literari i fotogràfic, de les celebracions principals del Centenari de la Coronació de la Patrona la Verge del Lledó, actes que van tenir lloc al llarg i ample de tot el terme municipal, vila i ravals, entre els dies 13 d’abril i 5 de maig del passat 2024.

Un llibre que a través de les seues 240 pàgines recull un bon grapat de fotografies a tot color dels diferents actes i moments més emblemàtics així com més d’una quarantena de textos de lloança i manifestació de l’amor del poble de Castelló envers la “Nostra Mareta”, escrits per persones de gran importància a la ciutat, com l’alcaldessa o el bisbe de la diòcesi, fins a veïns anònims, passant per les grans personalitats eclesiàstiques que van participar i ser testimoni i protagonistes directes, aquell 4 de maig a la missa estacional del centenari, celebrada aquell calorós dia “a la farola”, cas de l’arquebisbe catòlic filipí i diplomàtic de la Santa Seu, actualment nunci apostòlic a Espanya monsenyor Bernardito Auza.


Entenc que és un llibre per a tots i que pot ser de consulta tant per a creients com per aquells altres veïns que no ho siguen,
però, de la mateixa manera, entenc que és un llibre “creat majoritàriament per gent del poble i per al poble”, un poble tradicionalment bilingüe, on el valencià, malauradament, no està encara a l'altura del castellà, demostrant-se a través dels diferents escrits, fins i tot alguns dels signats per aquelles persones que diàriament s'expressen en valencià, un cert desarrelament envers la seua pròpia llengua.

I és que dels més de quaranta relats, em crida l’atenció que ni el del prior de la basílica, ni el bisbe, ni cap escrit referent als actes dels nou dies del novenari a Santa Maria, ni un bon grapat d’escrits fets des de les diferents parròquies que va recórrer la Santa Imatge, estigueren en valencià.


És veritat
que les referències als actes celebrats al Grau, així com els de les parròquies de la Sagrada Família i Sant Joan Baptista del “Pueblo Seco”, juntament amb la introducció feta per l’arxiver de la confraria en l’acte commemoratiu de la coronació i l’escrit de la presidenta de cambreres, a més del poema de la flor natural del certamen literari, estan en valencià, però són quasi una anècdota en el gros de la publicació.

Sembla que recordar l’estada de la Verge entre els castellonencs i fer-ho en castellà siga haja de ser més digne, i dirigir-se a la Verge en valencià, només siga necessari i imprescindible puntualment en frases fetes intercalades enmig d’altres textos, o en discursos per agradar i complaure a tothom, com ho va fer l’alcaldessa tant en l’acte de benvinguda com en la missa del centenari.


No cal dir que l’edició de l’obra haurà suposat un gran esforç de tots i cadascun dels membres de la Reial Confraria i que abans d’editar-se haurà rebut el vistiplau dels que s’intueixen com a patrocinadors o impulsors econòmics d'aquesta, l’ajuntament i la fundació Caixa Castelló
, per tant, també ells al costat de les merescudes lloances han de ser sabedors que, una part dels veïns, esperàvem un millor tracte envers la llengua, i que novament, per desídia, desinterés o simplement no donar-li importància, una publicació que mereix un lloc especial en cada llar castellonenca, no estiga, ja no dic que majoritàriament en valencià, però sí com a mínim en igualtat de condició i tracte.

Tot i això, vaja per davant la meua enhorabona pel treball fet i us convide a tots aquells que encara no la conegueu a fer-vos amb un exemplar, que per 15 euros podeu adquirir acudint a la seu de la Confraria. Si estimeu el poble de Castelló, la cultura i la història, tant si sou fidels creients o no, aquest és un bon llibre, record d’un esdeveniment històric del nostre poble. Adquiriu-lo, no us penedireu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada