La ciutat

La ciutat

dimarts, 11 d’agost del 2015

De llegenda

Pensava quan ho he escoltat per la ràdio que es tractava d'allò que en castellà diuen “una serpiente de verano”, una notícia irrellevant o sorprenent, de les que tots els estius en surt alguna, que publiquen alguns diaris per omplir les seues pàgines en el període de vacances, quan per regla general disminueix i prou el gros de successos i notícies.

Però no, sembla que era veritat i el protagonista d'ahir al centre de Castelló, tot i que per unes poques hores va ser una criatura, un pardal, una cria de “xotacabres europeu” que, sense saber d'on i perquè va aparèixer a la plaça de la pescateria i des d'on va avisar-se a la Unitat de Defensa del Medi Ambient i Protecció Animal perquè es feren càrrec de l'animaló.

“Xotacabras” que no cal confondre amb “Xupacabras”. Mentre el primer és un ocellet de poc més de 70 grams de pes i d'hàbits nocturns, que s'alimenta fonamentalment d'insectes, el segon és un animal, l'existència del qual mai ha estat provada, descrit com una criatura pesada del tamany d'un os menut i una filera d'espines des del coll fins la cua.

Tanmateix tots dos éssers tenen la seua llegenda, la del “xotacabras” s'origina per una errada d'observació dels ramaders que, observaven a aquests ocellets volant sempre en aquells llocs on hi havia ramats, principalment de cabres, arribant a la errònia conclusió que el que buscaven era mamar la llet de les cabres, quan en realitat el que busquen són els insectes que, atrets pel propi olor del ramat i dels seus excrements sempre els revolotegen; la del “xupacabras” és més negra, descrivint-se com un ser que s'alimenta de la sang d'altres criatures a les que ataca, principalment animals domèstics, i en especial les cabres.

Tal vegada pel semblant del nom “Xota... Xupa”, alguns castellonencs en escoltar la notícia de la troballa van quedar una mica espantats. El nostre protagonista que ja descansa i rep les atencions necessàries al centre de recuperació de fauna “Forn del Vidre” depenent de la Conselleria d'Infraestructures de la Generalitat Valenciana ubicat a la Pobla de Benifassà, és un au nocturna, insectívora, de plomes adaptades a la mimetització amb l'entorn, que la fan quasi invisible, que ens sol acompanyar a les nits de l'estiu quan prepara el seu viatge migratori d'hivernada al centre d'Àfrica i que necessita una especial protecció, doncs la pèrdua del seu hàbitat juntament amb l'us de pesticides i insecticides fan que la seua població disminuïsca considerablement, resultant ja ara, en l'actualitat, una de les aus nocturnes més estranyes del món.

Malgrat que l'amic Toni Albalat al seu blog http://wuniatu.blogspot.com.es/ afirmava fa ja més de 10 anys, que el xupacabras “fa anys volta per la demarcació de Castelló”, aquest res te a veure amb el “xotacabras”, un ocellet sense bellesa, fins i tot catalogada com l'au més lletja, del que circula per la xarxa una llegenda maia que me limitaré a resumir:

Conta la llegenda que el Gran Senyor va decidir un dia nomenar al "rei de les aus", per la qual cosa va convocar a un concurs perquè participaren les aus més belles, talentoses i intel·ligents. En aquell moment el xotacabras era una au noble i desinteressada, amb un bell, colorit i enorme plomatge que ostentava dignament. En no tenir interès per participar en aquest concurs, una au lletja i de mala reputació li va sol·licitar en préstec el seu plomatge, amb la promesa de tornar-li-la després del concurs, perdés o guanyés. Sent aquest un au ingènua i sense maldat va acceptar prestar-lo, confiant en la seva promesa de tornar-lo. Arribat el dia del concurs l'impostor es va presentar ostentant un bell plomatge que a tots va impressionar, guanyant el preuat títol. Però per la seva gran ambició va decidir no retornar el seu vestit de plomes, fugint des de llavors del xotacabras. La llegenda finalitza dient que si te'l trobes en algun moment, et preguntarà: No has vist l'au de bonic plomatge? Aquest impostor em va robar el meu vestit! , i tu has de contestar amablement: se n'ha anat per allà, entre els arbres aquells ".

Seria aquest el motiu pel qual la cria del xotacabras va decidir ahir acudir al centre de Castelló? Voldria preguntar el veïnat? No ho se, però... tot podria ser...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada