La ciutat

La ciutat

dijous, 27 d’agost del 2015

El cas de la vaca solta...

 Els bous al carrer o correbou és un tipus de festa taurina popular que es practica a molts pobles de la nostra província. És més típic encara el fer soltes de vaques, que és el mateix però emprant vaques. Si bé es pot fer a qualsevol moment de l'any, en general coincideix amb les festes patronals i la majoria es fan a l'agost. Consisteix en deixar anar un bou o vaca en un recorregut urbà limitat, empaitant l'animal, amagar-se de la seua presència, saltar-lo..., demostrant així la valentia i coratge d'aquells que s'hi fiquen al davant.

La conducta de l'animal front el ser humà respon a un patró bàsic: fugir abans que atacar; l'animal només ho fa quan el nivell de pressió que rep suposa una amenaça directa i en lloc de fugir es fiquen rebels i aleshores ataquen, per tant cal empaitar-lo per “fer més festa”.

Com a conseqüència de l'atac o de la fugida, tots els anys, sentim notícies de, d'una banda contratemps per “enganxades de bou”, només en aquest estiu, mesos de juliol i agost, han estat 7 les persones que han resultat mortes en diferents localitats espanyoles, i sense anar massa lluny tots recordem encara el fatal desenllaç d'aquell home que va morir com a conseqüència de les ferides sofertes en les passades festes de Sant Pere del Grau, als inicis de l'estiu. Trist i lamentable realitat a qui ningú posa fre.

I d'altra banda, també el fer “bous al carrer”, el soltar vaques per recintes urbans, porta tots els anys notícies de l'escapada, de diferents animals pels carrers i termes dels nostres pobles. És el cas que hui comente, i que darrerament està sent notícia a prop de casa nostra, doncs des del passat dissabte al municipi de les Coves una vaca va solta pel terme.

Es celebraven els darrers dies de festa, els germans Bellés, ramaders de la Torre d'En Besora havien portat alguns exemplars pels “encierros”, i vet per on, casualitat o no, digueu-me si voleu desconfiat, però passa massa sovint, un bou i dues vaques van escapar-se. El bou i una de les vaques van poder ser recuperats ben entrada la nit, després de recórrer alguns carrers, allargant, si voleu, uma mica més la festa , aconseguint que la por, fera la festa fora més grossa, però, malauradament, un tercer animal va escapar als afores del poble, va escapar-se del control-descontrolat i va endinsar-se pel terme.

Després de tres dies de recerca, les festes oficials van acabar el diumenge passat, “la festa” per la recuperació de la vaca continuava, essent localitzat l'animal en una zona de difícil accés per la qual cosa sembla que atrapar-lo no ha de ser gens fàcil. Fins i tot malgrat que el ramader no es cansa de dir que l'animal no causarà cap perill, les tasques de captura s'allarguen i no seria rar que, a la fi, es fera allò que s'ha fet en tantes altres ocasions i altres llocs, que l'ajuntament demane la intervenció de la Guàrdia Civil i aquests “acabar amb la vida de l'animal”.

Allò que al principi tal vegada fora només una continuació de la festa, pot acabar de manera tràgica pel propi animal, per això fins i tot el ramader ha fet una crida “als valents del poble i de la contornada” perquè la deixen tranquil·la i així facilitar la seua captura, però és això realment el que volen els valents de les Coves?

No és moment de buscar culpables, però passa massa sovint. El ramader ja ha dit que no va ser culpa seua que els animals s'escaparen, que alguna cosa deguera passar i que és l'ajuntament qui ho ha d'esbrinar i buscar responsabilitats

Senyora Monica Nos, alcaldessa de les Coves, les festes oficials s'han acabat, el poble torna a la normalitat, però segueix en alerta pel “cas de la vaca solta”. Si, però no... Li sembla a Vostè bonic? Que pensa fer una vegada l'animal estiga recuperat? Res? Tot fa festa? No, així, ni a les Coves ni enlloc anem bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada