La ciutat

La ciutat

divendres, 25 de setembre del 2015

Interventor




Novament la vesprada d'ahir i gràcies a “les noves tecnologies”, al streaming, a la transmissió de dades a temps real, vaig poder seguir en rigorós directe la sessió plenària de la corporació municipal. Tot un luxe poder veure des del sofà de casa les diferents intervencions dels regidors en cadascun dels punts de l'ordre del dia que la secretària de l'ajuntament anava desgranant.

És veritat que en alguns moments seguir la sessió pot resultar una mica avorrida, doncs els informes i més informes, junts als acords que, per llei, han de passar pel plenari, fan que els punts més interessants, aquells en què hi ha debat entre els diferents partits o si més no explicació de vot, queden limitats i diluïts al llarg de les llargues sessions.

Sense anar més lluny, la sessió d'ahir va durar al voltant de tres hores, la qual cosa va donar peu a situacions que, vistes des de casa, resulten com a mínim curioses. La primera, lògica per la duració de la sessió, l'absència momentània d'algun regidor del seu seient, suposadament per anar a alleugerar les seues necessitats fisiològiques, cosa totalment lògica i comprensible.

Una altra curiositat i pregunta d'aquest que açò escriu va propiciar-se en veure, amb imatge repetitiva, la composició de la taula presidencial, amb la presència a més a més de l'alcaldessa presidint la sessió, del vicealcalde, el segon tinent d'alcalde i delegat de la gestió municipal, la secretària general del ple i la funcionària complementària, d'una altra persona que no va tindre cap intervenció al llarg de tota la sessió, i que, vist des de casa, semblava “ser el convidat de pedra”, amb una sensació d'avorriment, com si allò que allí es debatia no anara amb ell. Vaig assabentar-me després que és l'interventor municipal.

Interventor, curiós vocable amb moltes acepcions, fiscalitzador, controlador, persona que autoritza... En el cas municipal és l'encarregat del control intern de la gestió econòmico-financera de la municipalitat, en definitiva aquell que informa de la legalitat de cada ingrés o despesa i controla el grau de compliment dels pressupostos de les diferents àrees municipals.

Un càrrec amb una gran responsabilitat que exigeix l'exercici d'unes habilitats poc habituals, a més a més de domini de la normativa financera de contractació per tal de garantir la seua legalitat.

Desconec quina és la seua funció directa a les sessions plenàries de l'ajuntament, però el que tinc clar és que, a la d'ahir, va ser “el convidat de pedra” i no va ficar en valor, allò de la primera acepció del seu nom, “el què intervé”, convetint-se en un privilegiat a l'hora de seguir la sessió des d'un lloc preeminent.

Si les lleis centrals o les ordenances municipals fan necessària la preséncia d'aquest interventor als plens, caldrà donar-li més feina. Curiosa aquesta figura municipal de control i fiscalització interna, però trist molt trist l'actitud mostrada “davant les càmeres” per l'interventor municipal en el plenari d'ahir, desfigurat, aborrit i sense res a fer, donant la sensació que estava esperant que els punts passaren de pressa per poder anar-se'n a casa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada