La ciutat

La ciutat

dimarts, 1 de setembre del 2015

Nou curs... vindràn diners?

Estic pensant que el principal problema de Castelló ha estat en els darrers anys, objectivament, la falta d'inversions del Consell. Ara, un nou curs comença amb un nou Consell, i per això la meua pregunta que encapçala aquest escrit: vindran ara més diners de València? Però, com han de vindre, si diuen que no hi han?, que el PP va deixar “la caixa” més que buida...

El fracàs del Consell a Castelló en els darrers anys és visible en tots els aspectes: turisme, oci, infraestructures, referents arquitectònics... Amb el pas dels anys i de mica en mica, els castellonencs hem anat renunciant, davant una marginació més que evident, i amb la complicitat dels diferents equips de govern municipal, a la rehabilitació “del asilo”, de la comissaria de la Ronda Magdalena, de la residència de Suboficials del carrer de l'Alcalde Tárrega, de l'ex-seu d'Hisenda a l'Hort dels Corders i també, de l'edifici a qui hui vull dedicar la meua particular reflexió, l'antiga Audiència Provincial de la plaça del jutge Borrull.

Aquest edifici, ubicat al centre de la ciutat, inaugurat el 4 de maig de 1974, va estar operatiu fins l'any 2005 en que va tancar definitivament les seues portes pel trasllat a la nova ciutat de la justícia, que triplicava la superfície de l'audiència i ubicat, com és sabut, al bulevar d'en Blasco Ibañez, al polígon de Rafalafena, al PAU Gumbau, i que va suposar unes despeses, per consrucció i equipament, de 25 milions d'euros i que, també, en l'actualitat necessita d'una major dotació pels seu manteniment.

L'antic edifici de Borrull, conta amb una superfície de vora 1600 metres, amb més d'onze mil metres aprofitables en 7 altures, i un aparcament de vehicles pel sistema de rotació al subsol, construït als solars de l'antiga estació de la Panderola. Edifici que després de 40 anys de la seua construcció i 10 del seu abandonament definitiu, espera encara la rehabilitació, un projecte del que hem sentit parlar en moltes ocasions i que mai hem vist ni tant sols projectat.

Un edifici que se degrada per moments, amb els vidres de la planta baixa trencats en algun cas, amb brutícia que retreu la imatge externa en algun moment senyorial, amb equipaments administratius en desús, amb mobiliari abandonat al seu interior, amb sensació del pas del temps...

És veritat que l'any 2008 va signar-se un conveni de repartiment d'usos de l'immoble entre la Universitat Jaume I, per ubicar allí una residència universitària, l'ajuntament, per ubicar algunes oficines municipals, i la Generalitat, per ubicar un espai PROP, fins i tot va parlar-se de la ubicació a la planta baixa d'una biblioteca virtual, “megaespai” va ser el nom rebombòric assignat, però, res de res, els diferents pressupostos econòmics no van arribar mai i, a hores d'ara, encara resta tancat i sense notícies... exemple de despropòsits dels successius governs majoritaris.

Serà capaç el nou Consell de donar-li l'impuls que es mereix? No estem sobrats d'espais d'us públic i tant cèntrics al nostre poble. Seria un bon inici de curs i una forta injecció “de moral” que al vell edifici d'arquitectura tardofranquista començara a veure's algun moviment. També el canvi ha d'arribar a els vells i empolsats convenis que, a algun caixó d'alguna Conselleria, dormen el somni dels justos. De segur que els diners són importants, però els gestos, per xicotets que siguen, ho són més encara. Calen gestos del nou govern, i calen ja. Ara és un bon moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada