La ciutat

La ciutat

divendres, 11 de setembre del 2015

No m'agrada el nom.



Ja no m'agradava l'any anterior i ara en tornar a repetir-se vull fer-ho públic. Em referisc al nom que rep la Fira d'Art Contemporani de Castelló, MARTE, que amb l'objectiu de promocionar artistes i obres d'art contemporànies, per segon any consecutiu, va obrir les portes ahir al recinte del Palau de la Festa i pot visitar-se fins el proper diumenge.

Res he de dir de la mostra i menys encara quan no l'he visitada. No sé si serà molt més avantguardista que l'edició de l'any anterior, però el que tinc clar és, que seguint la mateixa línea, es tracta d'una nova manera de veure la vida i la societat que ens envolta, transferint cultura mitjançant l'interactuació amb l'espectador, desenvolupant la imaginació i que pot agradar més o menys segons la sensibilitat de cadascú.

El que realment no m'agrada és el nom MARTE. He llegit que va sorgir pe la conjunció de dos termes “Mar” i “Arte”, tenint present que Castelló al ser una terra amb MAR on sembla hi ja molta fam de cultura ARTE i de fer les coses bé, sembla d'un altre planeta; Castelló com a una ciutat marciana, de manera que, ser avantguardista, estimar el nou art és, vet per on, “ser marcià”, “ser extraterrestre”, al cap i a la fi, és somniar que és possible. Molt , massa embolicat no us sembla?

D'altra banda els seus organitzadors i responsables, diuen que aquesta és una proposta agoserada, que dóna peu a considerar-la quasi “marciana” en aquests temps, doncs la Fira defensa en un món capitalista la cultura lliure i gratuïta, de manera que, trencant motlles de moltes altres mostres semblants, en aquest cas, el públic no paga entrada per visitar-la, tot i que, no oblidem, vol servir per crear hàbits, sobretot l'hàbit de comprar una obra d'art amb normalitat, podent adquirir-se peces úniques, obres d'art?, des dels 30 euros,

Està be que Castelló se situe a l'avantguarda de l'art modern, però considerar que Castelló és el lloc ideal per aquesta fira doncs, com afirma el seu director, no hi ha cap altre lloc “més marcià” al nostre país, això és difícil d'entendre i molt més d'assimilar pels veïns, o no?

És veritat que el nom dóna joc, per exemple vaig veure un titular periodístic fa ja uns mesos, quan va presentar-se la fira, que deia: “Unos 200 artistas “orbitarán” sobre la feria internacional MARTE”, lligant el concepte físic de l'òrbita, de moure's en una trajectòria concreta, amb la tendència de l'art del segle XXI; val, si, però seguix pensant que el nom no és massa encertat, que voleu que us diga.

Important que Castelló unisca tres vessants en una fira actual: cultural, institucional i comercial, important també, com no, que en aquests dies l'art modern siga l'eix del negoci i de les relacions, del contacte entre sectors diversos, sota l'embolcall d'uns objectes creatius, quasi un miracle que puga realitzar-se en aquests temps de crisi una aposta tant arriscada, tot un mèrit, però calia aquest nom?

Mirem al nostre voltant, sense eixir del territori nacional, certàmens semblants: Feria Arte Oviedo, Estampa Madrid, Foro Sur Cáceres, Art Salamanca, o tal vegada la més coneguda ARCO, “AR-CO” Art Contemporani..., no fa falta ser marcià per promocionar i difondre l'art actual, ni per presentar temàtiques multidisciplinàries de la cultura actual internacional i nacional en general i valenciana en particular.


Amics, una bona ocasió per conèixer les tendències artístiques més actuals, però oblideu-vos del nom, a Castelló som i serem castellonencs, mai marcians. Només ens faltava això ser alienígenes a la nostra pròpia casa !!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada