La ciutat

La ciutat

dijous, 8 de setembre del 2016

La basseta dels "peixots"

 Fa calor, encara fa calor, i com a "bon iaio passejador" aquest matí he decidit que per mitigar una mica aquesta i, a la vegada, passar una estona agradable amb la menuda, podria acostar-me a l'estany del Parc de Ribalta, a la coneguda popularment com a "basseta dels peixets" i, allí entretenir-la donat menjar els "patos".

Pensat i fet, hem agafat un rosegó, un tros de pa dur, i hem enfilat les nostres passes cap a l'estany centenari que el 1914 va dissenyar l'arquitecte Franciso Tomás Traver, mut testimoni des d'aquell moment del pas del temps i de la transformació del mateix parc i de la ciutat.

Pensava trobar-me amb un parc més que recuperat i amb una basseta amb reminiscències modernistes i de clar estil vienés amb aus aquàtiques diverses, ànecs, algun cigne, peixets de coloraines..., més encara si considerem que després de la caiguda de rames d'algun arbre l'estiu passat va realitzar-se una poda i neteja general de l'arbreda i, si no recorde malament, fa només tres anys que va realitzar-se un buidatge i neteja a fons de tot l'estany.

Tanmateix, en realitat, el que he trobat en endinsar-me al parc m'ha decebut per complet. Els plàtans estant malalts, no fan quasi ombra, la sensació d'humitat i frescor brilla per la seua absència i, què dir de l'estany? Allò més que "una basseta de peixets és una bassa de peixots".

Si, és veritat que hi ha alguns cignes, que estan bruts i semblen malalts, avorrits o resignats. Ni tan sols s'immuten quan se'ls acosten els xiquets a llençar-los alguna molleta de pa. També amb paciència pot veure's algun exemplar de tortuga i alguna família d'ànecs amb "la llocada", però sense fer massa cas del menjar que se'ls subministra ni de les cridòries i corredisses d'aquells que se'ls acosten per contemplar-los de prop.

I vet per on, com l'aigua està tan bruta, no pot apreciar-se de cap manera si hi ha peixets de colorins, però sí que crida l'atenció i molt, fins i tot arriba a esglaiar que, en llençar unes molletes a l'aigua, ràpidament uns peixots, alguns d'ells de més de mig metre de llargs, carpes, llises o barbs, traient més de mig cos fora de l'aigua, obren la seua bocassa per empassar-se-les. Aquests si semblen tenir fam i molta.

És una veritable llàstima que aquest estany, ubicat a la part de l'oest del parc que, per molts anys va estar oblidat i quasi menyspreat, ara després de l'impuls d'integració que va aconseguir-se en fer desaparéixer les vies del tren i l'estació, estiga en aquestes condicions i que, com a mínim no es mantinga amb l'aigua neta, de manera que si hi ha, puguen contemplar-se els peixets de colorins, que per molts anys van ser els que van donar-li l'alegria.


L'aigua clara i transparent brilla per la seua absència i els peixos "del fang" semblen ser els amos mentre els antics peixets de la basseta ara, no donen cap nota de color, una veritable llàstima...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada