La ciutat

La ciutat

dissabte, 24 de setembre del 2016

Xollo...

Va presentar-se a finals de la primavera, a les portes de l'estiu, el passat 7 de juny. Ara, quasi quatre mesos després, s'anuncia una gran gal·la a celebrar a Benicàssim, a la Villa del Mar, el pròxim 6 d'octubre, per donar-li, allò que diem a Castelló "més bombo i platillo", m'estic referint al certamen literari "Castellón letras del Mediterrano" que impulsat per la Diputació, convidava a quatre autors de consolidada carrera literària i reconeguts a l'àmbit nacional, a escriure una novel·la ambientada a Castelló, amb la finalitat de donar a conéixer la imatge de Castelló als potencials lectors.

Un comité tècnic creat a l'efecte va proposar i convèncer als autors, ajudats per una quantitat gens menyspreable d'euros, 10.000 més IVA per cadascun, per què crearen unes obres d'intriga i ficció, capaces d'arribar al gran públic.

Els autors escollits i les novel·les creaades van ser "El síndrome de Jerusalén" de Juan Bolea, escriptor de Cadis i resident a Saragossa, "La rebelión de Penélope" de Dolores García Ruiz, de Melilla però vivint a València, "La muerte abrió la leyenda" d'Alejandro Martínez Gallo, de León i vivint a Astúries i "Luna de Sangre en Voramar" dels sevillà José Luís Rodriguez del Corral.

És possible que les novel·les descobrisquen de manera subtil llocs i entorns del nostre poble o província, no ho sé, doncs encara no he tingut ocasió de llegir-les, i com jo, no crec estar massa errat a l'afirmar que tampoc molts de vosaltres les coneixeu, de manera que dubte i molt s'hagen convertit en un incentiu per poder atraure i recórrer els indrets per on transcorren les diferents accions, a viatgers forans o locals.

Gastar-se més de 40.000 dels nostres euros en "premiar" a uns autors, sense un criteri massa rigorós a l'hora de la seleccion d'aquests, en quatre obres editades el 2016, no és garantia d'aconseguir que un ample grup de públic lector conega els racons i paisatge de les nostres terres. Que la Diputació avale l'edició amb una injecció de diners, d'entrada només significa un aval per garantir a autors i editorials que l'obra econòmicament no farà fallida.

Ara, després de 4 mesos a les llibreries jo em pregunte: Quants de vosaltres n'heu llegit alguna? Quants de vosaltres heu pensat a llegir-la, justament per què la trama transcorre a les nostres terres? Més encara, quants de vosaltres coneixíeu l'existència d'aquest certamen?

Desconec "la tirada" de cada edició, desconec també el preu al públic i si es poden trobar a les biblioteques de la nostra ciutat o de fora, però em sembla que els més de 40.000 euros no hauran estat ben invertits; tan sols els autors i editorial hauran vist "assegurada" totalment o en part la seua inversió. Tot un xollo si pensem que, tal vegada, les accions que presenten les novel·les hagueren pogut transcórrer en qualsevol altre indret. Crear una novel·la i ambientar-la a Castelló suposa al ser "tocat per un dit màgic", guanyar d'entrada un bop grapat de diners... i ara, "si no vols caldo, dues tasses", a més a més afegint-li un guardó a una de les quatre, aquella que millor represente els valors turístics de la província... que veges tu això amb quins criteris objectius s'ha de mesurar.


Pense que no ha de ser massa difícil per un escriptor o escriptora consagrat crear per encàrrec una obra, que pot o no tenir ja al pensament, que transcórrega pel mediterrani, la costa o l'interior de Castelló, i més encara si sap que, si o si, la seua creació d'entrada serà avalada amb 10.000 euros; una altra cosa és que "el comité" pense en ell o ella per fer-li l'encàrrec per l'edició del 2017.... Tot un xollo !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada