La ciutat

La ciutat

dimarts, 27 de setembre del 2016

Por

 Així a seques i curt. La por o temor és un sentiment caracteritzat per una intensa sensació desagradable provocada per la percepció d'un perill, real o suposat, present, futur o inclús passat. És una emoció primària que es deriva de l'aversió natural al risc o amenaça i es manifesta amb el terror o l'ansietat.

Quan arriben aquestes dates, final de setembre i primeries d'octubre, als castellonencs ens entra "la por"; només cal mirar alguna hemeroteca per a comprovar açò que estic dient; octubre 2011: l'ajuntament de Castelló es prepara per a la gota freda, agost 2012: Castelló es blinda davant la gota freda amb 180 dispositius per evitar inundacions, agost 2013: la gota freda posa fi a l'estiu i porta tronades fortes, setembre 2014: a l'espera de les pluges torrencials els municipis amb més risc de la província manifesten estar preparats, setembre 2015: la gota freda és una realitat que s'apropa...

Des de l'ajuntament s'afanyen a dir que les pluges de la tardor ens fan estar en extrema alerta i des de les regidories d'Ordenació el Territori i Sostenibilitat Ambiental, no paren de dir que tenim un protocol d'actuacions per prevenir possibles inundacions, tant pel que respecta a matèria d'infraestructures com de neteja i manteniment de séquies.

Més de 30 procediments diferents que s'han de seguir en cas de pluja estan preparats, bombes, caragols i grups electrògens semblen estar llestos i disposats a treballar: Les séquies diuen estan nétes i l'aigua cas d'omplir-les ha de poder discórrer sense obstacles...

L'Agència Estatal de Meteorologia no descarta que aquesta tardor puguen produir-se episodis de gota freda, i davant aquestes notícies, des del punt de vista biològic, la por torna a envair-nos...

Sembla que en agost, l'aigua de la mediterrània no ha estat tan calenta com en altres anys, per aquelles dates, però les calors extremes dels primers dies de setembre van fer que es recalfara una mica la superfície de la mar, de manera que, a hores d'ara, l'aigua està dos o tres graus per damunt de la mitjana habitual i això, es tradueix, en vapor d'aigua potencial per formar grans núvols si els elements d'inestabilitat coincideixen en un mateix lloc.

Tanmateix mirant el Mediterrani en conjunt, els meteoròlegs aprecien menys temperatura de l'aigua que en els darrers anys, per la qual cosa, durant les setmanes vinents no hi hauria tant de vapor d'aigua per "alimentar" les DANAS o gotes fredes.

És veritat que necessitem aigua, que necessitem que ploga i prou ací a Castelló on la secor ja comença a ser extrema, però encreuem els dits perquè aquella no arribe de manera torrencial, no fos cas que, tot i estar com diuen preparats, la situació se'ns escape de les mans i acabe com el rosari de l'aurora, eixa, i només eixa, és la nostra por. Preguem per fer realitat aquella dita tan popular al nostre poble: "Aigua pura i amb mesura"


Que ploga, trone i rellampegue no ha de fer-nos por. La por real és que aquesta Depressió Aïllada en Nivells Alts, porte més de 120 litres per metre quadrats en 24 hores, que això, difícilment tot i les previsions és controlable... i generalment acaba en desastre. Déu no vulga que "ens toque" aquesta loteria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada