La ciutat

La ciutat

dijous, 29 de juny del 2017

Me'n vaig al Grau



El barri del Grau és el barri mariner de Castelló de la Plana i, com és sabut, es troba a gairebé 4 km de la ciutat. És un barri peculiar, els seus habitants no són ni vilatans ni tampoc ravalers, estan en un altre nivell, prenen el nom particular de grauers.

Tot i que el Grau de Castelló mai ha tingut entitat pròpia existeix una consciència de poble propi diferenciat de Castelló. Així doncs els seus habitants quan es dirigeixen al centre de la Ciutat ho expressen dient: "Me'n vaig a Castelló" i el tinent alcalde és popularment conegut com a "l'alcalde del Grau". En l'equip de Govern municipal actual, és el professor Rafael Simó Sancho, sisé tinent d'alcalde, delegat de l'àrea de drets i serveis i regidor d'ordenació del territori, mobilitat i àrea metropolitana, qui ocupa aquell càrrec.

L'aparició de ruïnes procedents de l'etapa ibera i romana constaten la creença que la zona del Grau compta amb més de 2000 anys de tradició de comerç portuari. A més a més, durant els anys d'ocupació musulmana d'aquestes terres va haver-hi comerç, ja que el rei Jaume I va ordenar construir l'anomenat "Camí Vell de la Mar" per a unir la ciutat de Castelló amb la zona del barri del Grau on s'han trobat recentment les runes romanes i iberes.

Els primers pescadors que es coneixen es daten de l'any 1398 i estaven domiciliats a la parròquia de Sant Tomàs, al carrer "de la vieta", Escultor Viciano de Castelló i després agrupats al voltant d'un carrer de la Vila, que pren el seu nom, Pescadors.

Ja el 1865 es confecciona el primer cens del Grau com a barri independent, amb 428 veïns. El culte a Sant Pere, identificat per l'església com el primer Papa, és una celebració associada a la mar, per ser patró de mariners i pescadors, de manera que en aquest barri marítim, quasi 100 anys després, el 1957, es creen les festes de Sant Pere, per honorar el sant al voltant del 29 de juny, data de la commemoració del martiri, amb una primera comissió de festes. Han passat 60 anys, podeu veure un resum de la seua evolució en 120 segons punxant al següent enllaç: FESTES

Des d'aleshores el "me'n vaig a Castelló" s'ha transformat en un "me'n vaig al Grau", o també en arribar l'estiu "me'n vaig a la mar" o "me'n vaig al bou" doncs ja se sap que l'afició al bou és màxima entre els grauers, amb topeties i picabaralles entre penyes.

I eixe "me'n vaig al Grau" té hui, 29 de juny, dia de Sant Pere, la màxima expressió. Hui és la festa grossa del districte marítim. Des de les 8 del matí fins a les 4 de la matinada de demà dissabte, tota una sèrie d'actes ens conviden a "anar al Grau", despertà, rentà de cara al Sant, lliurament de l'aladroc d'or, missa major, mescletà, paella monumental, ball, ofrena de flors, processó marítima, show i orquestres... de tot per tots.

85.000 euros de pressupost per unes festes que inclouen més de 150 actes i de les que ja han transcorregut els cinc primers dies, però encara els "hi queda corda", fins el diumenge 2 de juliol en què el tradicional "visca Sant Pere" donarà per tancades les festes.

Hui, festa local, és un bon dia per lluir a la cara la il·lusió per viure i sentir els actes programats, sortir al carrer amb una rialla, "baixar al Grau" per ser part de la festa i fer-nos més conscients de la grandesa dels petits moments. Hui és un bon moment per cridar ben fort: "Me'n vaig al Grau!!!".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada