La ciutat

La ciutat

divendres, 20 d’abril del 2018

Embolica que fa fort!!!


 És aquesta una expressió molt emprada al meu poble per definir i indicar que una situació, allò que s'explica, es complica cada vegada més, i això crec és el que està passant darrerament a l'anomenat "món de la festa oficial" de Castelló.

Sabem que hi ha esdeveniments "que peten" a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, casos del màster de la senyora Cifuentes o la Gürtel, sense anar massa lluny i, darrerament i referits a Castelló i concretament al món fester, també i per no ser menys en portem uns quants.

Acabades les passades festes fundacionals, que van constituir un èxit participatiu, va obrir-se un confrontament entre la Presidència del Patronat de Festes i el President de la Junta, que va desembocar en una apertura d'expedient disciplinari que, ara s'ha hagut de paralitzar per la recusació presentada per part del President i que ja veurem com continuarà...

Aquesta mateixa setmana va ser l'alcaldessa de la ciutat qui va adreçar una carta als col·lectius festers que amb paraules textuals "la finalitat d'aconseguir una major transparència i participació", insta a obrir el procés d'elecció de Regines i Dames de la Ciutat a un major nombre de col·lectius i que, des d'alguns sectors crítics amb el govern municipal creuen té la clara intenció de restar poder a la mateixa Junta de Festes, i fins i tot arribant a dir-se que la carta atemptava contra els vigents estatuts del Patronat, havent-se de fer un comunicat des de l'alcaldia en el que s'aclaria la voluntat de la carta, que sembla no era altra que, proposar sumar als col·lectius festers al jurat de votació de les representants festeres de la ciutat", situació que ja vaig comentar en aquest mateix blog el passat dimecres.
 
Quan tot semblava aclarit I entés, ara, hui, ens despertem amb un comunicat del President de la Junta de Festes, fet públic ahir mateix, en el que carrega contra l'alcaldessa volent ficar de manifest, el desconeixement d'aquella dels Estatuts del Patronat, quan demana obrir l'elecció a tots els Ens festers, ja que el senyor Bellido afirma que a l'article 26 dels Estatuts parla d'un equip de gestió i d'un equip de col·laboració, aquest darrer format per un màxim de 12 membres provinents de les gaiates, colles, ens vinculats, festes de carrer i barris i grups de teatre i dansa, per la qual cosa afirma que la transparència i la participació sempre han estat assegurades.

I ací crec és on embolica el senyor President la situació. Analitzem... 

És veritat que l'equip de col·laboració dona entrada a la participació de tots els col·lectius majoritaris, però també és ben cert que si analitzem la composició de la Junta de Festes d'ençà que el senyor Bellida és president i deixant a banda les moltes renúncies que, per diferents motius, ha tingut al llarg d'aquests exercicis, mai ha estat clara la formació i composició d'aquests dos equips.

Només cal consultar les "tres publicacions oficials de la Junta", el llibre de la festa dels anys 2016, 2017 i 2018, per adonar-se'n que la clara estructura que els estatuts defineixen pel funcionament de la Junta de Festes mai s'ha complit.

A la pàgina 49 del llibre del 2016 on es dóna a conèixer la composició de la Junta d'aquell any apareixen juntament amb el president, 6 vicepresidents, una secretària general i un membre adjunt a la presidència, al costat de 14 vocals, sense distinció de si formen part d'un equip o l'altre.

El mateix passa a la pàgina 74 del llibre del 2017, on juntament amb el president, ara apareixen dues vicepresidències, que podrien ser les que marquen els estatuts, i 20 vocals també sense distinció d'equips.

Més del mateix trobem a la pàgina 60 del llibre del 2018, al costat del president, apareixen 17 persones, vocals?, sense vicepresidències ni diferenciació d'equips. Algú ho entén?

Crec sincerament que el senyor president afirma massa a la lleugera, vist el que acabem de veure, que "los entes festeros ya constan en el procedimiento de elección", com pot afirmar que l'alcaldessa no respecta l'autonomia de la Junta de Festes, si aquesta mai ha estat conformada d'acord amb el que justament marca l'article 26 dels estatuts al que fa referència directa el president?

Tal vegada o no, s'haja consentit massa al President per part del Patronat. En cas de ser així, només amb el diàleg i la bona voluntat pot haver-hi solució. Per descomptat pense que "l'embolica que fa fort" no beneficia ningú i el que és més greu desprestigia la bona imatge de la ciutat i, això, em dol en l'ànima, com a fester i castelloner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada