La ciutat

La ciutat

dilluns, 23 d’abril del 2018

Llegir és sa...



El Corte Inglés és una empresa familiar, un grup de distribució que treballa amb diferents formats, sent el principal el de grans magatzems. Fundat el 1890 en l'actualitat disposa de 95 centres repartits per tota la geografia nacional, 8 al País Valencià, dels quals un, des de les darreries del 2005, al passeig de Morella de Castelló.

Una promotora cultural del grup de distribució és l'anomenat "Ämbito cultural", que s'encarrega de realitzar diferents tipus d'esdeveniments culturals, des de les presentacions de llibres i discos, fins a la promoció d'autors, passant per debats literaris, certàmens de cant, audicions musicals o exposicions, amb una finalitat propagandística-comercial lligada al suport cultural de la ciutat.

Per aquests menesters disposa de les anomenades "sales d'àmbit cultural" en alguns dels diferents centres comercials. Al centre que l'empresa té a la nostra ciutat, en funciona també un. Originalment ubicat a la sisena planta i des de fa uns mesos traslladat a la segona, es tracta d'un espai multicultural, equipat i posat a l'abast de la ciutat amb la finalitat de fomentar i promocionar la cultura.

Són moltes les activitats realitzades en aquell àmbit, en els darrers anys, entre elles una que aquest any arriba a la seua segona edició i a la que l'any passat ja vaig participar i ara, novament he estat convidat, que s'ha realitzat hui, dia del llibre i que porta per títol "lectura continuada" consistent en, com el seu nom indica, convertir en sala de lectura, la sala d'Àmbit cultural, de manera que al llarg de tot el dia diferents representants del món cultural, artístic, universitari, empresarial, polític, gastronòmic o festiu de la ciutat, i en un període curt, màxim 4 o 5 minuts, presten la seua veu per donar nova vida als llibres.

L'any passat vaig tenir el plaer de llegir "de viva veu" unes pàgines del Tombatossals, d'En Pasqual Tirado, la rondalla que conta les aventures del gegant mitològic castellonenc, de bona ànima que, amb l'ajuda dels seus amics, va fer possible la fundació de la ciutat. Tot un honor...

I hui, novament, fent realitat allò que la lectura a més a més d'un plaer, és una de les activitats més beneficioses per la salut, comboiat per l'amic Pablo Sebastià, he pogut llegir públicament els capítols IV i V del "Petit Príncep", d'Antoine de Saint-Exupéry, un conte poètic i filosòfic un dels llibres més traduïts al món, obra elegida per l'organització en complir-se el 75 aniversari de la seua primera edició.

Una lectura, pausada, d'un llenguatge senzill i pur i d'una concepció simbòlica de la vida que m'ha fet imaginar i de segur que igual que a mi, haurà estimulat "les neurones de pensar" des de la mateixa alcaldessa de la ciutat que segons m'he assabentat després, ha estat l'encarregada a les 10 del matí d'iniciar la lectura, fins a la darrera de les persones, José M. Pereda que ha tancat la jornada fa uns pocs minuts.

Si voleu saber quines persones hem participat només cal que punxeu en l'enllaç, un perfil de Facebook habilitat amb el títol de "lecturas y lectores".

Quin goig dóna veure tanta gent provinent de mons tan diferents que per damunt de qualsevol ideologia, hem unit les nostres veus per llegir, i és que com deia a l'inici llegir és sa, no només hui, sinó en qualsevol moment i dia. Gràcies senyor Sebastiá, gràcies amic Pablo i gràcies Corte Inglés per contar amb mi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada