La ciutat

La ciutat

diumenge, 14 d’octubre del 2018

Temps de resar...


 Hui és festa grossa al nostre Raval, ben cert que vinguda a menys fruit de la transformació del mateix Raval i del veïnat que l'ocupa, però tot i això festa gran.

Festa que, com qualsevol altra, té dues cares ben diferenciades, la de la celebració festiva, lúdica, mundana, on el menjar i el beure, els coets, les danses i els balls en són els protagonistes, i la lligada a la religiositat, a la fe, a la tradició cristiana, centrada en la forma més perfecta que ens presenta l'església catòlica per oferir adoració a Déu, una "missa solemnis", missa cantada, amb boato i sermó, precedida d'una processó on la figura del patró del Raval, Sant Fèlix de Cantalici, a més a més de lluir al més amunt de la peanya, ens ofereix la seua intercessió, per poder apropar-nos a Déu.

I si la "missa major del Sant" és l'eix central de la festa, no ho és menys l'altre acte, l'exercici piadós i devocional lligat al nostre Fèlix, el rés del sant rosari, realitzat a la porta de les cases dels clavaris entrant i eixint, actes celebrats el capvespre d'anit i la nit de demà.

Queda lluny l'època en què moltes famílies es reunien per resar-li al sant, acudint a la casa on aquest romania, i acompanyar-lo a l'església el dia de la seua festa,, i és que els temps van canviant i algunes devocions populars corren el risc de perdre's.

El rés del rosari en la festa de sant Fèlix, pregària fàcil i popular en lloança de la Mare de Déu, oració de quietud i contemplació, i que des de sempre s'ha considerat molt beneficiosa, ara, malauradament, és una pràctica vinguda a menys al Raval, manifestació fefaent del que ocorre també a la resta de la societat castellonenca, on la meditació, el recolliment i, en definitiva, la religiositat, han deixat de ser elements de creixement interior.

El Raval s'ha transformat amb el pas dels anys, perdent la familiaritat, entrant en el món de les inquietuds i del soroll, de la pressa i del moviment; la cultura tradicional s'està perdent, els moments d'unió i de recolliment familiar, d'interioritzar pensaments, sembla no tenen ja cabuda al segle XXI. Llàstima...

La devoció al sant de Cantalici malgrat els esforços de clavaris i majorals "no reviscola", el sant no "atrau" els joves, la festa i tot el que l'envolta és considerada una pràctica del passat, fins i tot les persones més grans, recorden altres temps amb nostàlgia, només encomanant-nos a Déu i resant a la Mare de Déu podrem salvar la festa, digueu-me pessimista, però açò de no ocórrer un miracle, s'acaba...

Cal reinventar la festa, calen nous camins, cal incentivar la participació, cal abandonar una mica la comoditat, i per aconseguir-ho cal demanar: a les persones, als veïns, el seu compromís, a les autoritats el seu ajut econòmic i facilitats logístiques, i a la Verge i el Sant, mitjançant la pregària, el rés, la seua intercessió.

No demane que la nostra cultura festiva, que les festes del Raval siguen declarades com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, però sí que és més que necessari un reconeixement, unes ajudes i uns compromisos, per mantenir viva la festa.

La festa de Sant Fèlix al Raval ha de continuar sent convivència i capacitat d'agermanament, manifestació del treball i la il·lusió de tot un barri, i per aconseguir-ho, cal demanar-ho, a les persones i a Déu, cal d'una banda creure en el fet cultural i social que representa i com els veïns em d'implicar-nos perquè la festa no desaparega, i d'altra, resar amb devoció per aconseguir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada