La ciutat

La ciutat

dimecres, 31 d’octubre del 2018

Temps de carabassa


Aquests dies que la plaga de Halloween ens envolta i que les carabasses s'han fet omnipresents, crec és un bon moment per parlar d'aquesta cucurbitàcia i descobrir-ne les seues propietats, més enllà de fer de decoració efímera durant una setmana l'any.

Estem en temps de carabassa, de la fruita assimilada a verdura, que a més de ser molt nutritiva i rica en vitamines i minerals, ens pot ajudar a regular els nivells de sucre a la sang, ens protegeix la vista i el cor, prevé el càncer... què més li podeu demanar? Ah, sí! Alguns la fan servir de decoració per al Tot Sants americà (Halloween).

Avui és el gran dia, molts xiquets i no tant xiquets es tornaran a disfressar com si es tractara d'un carnestoltes avançat, serà una gran festa, forana, imposada i amb un clar tarannà comercial".

Halloween fa anys que ha sortit de les fronteres dels països anglosaxons i s'ha expandit pel territori. S'està imposant, com el Pare Noel. Les televisions s'encarreguen d'ampliar els seus tentacles, les botigues fan negoci, els bars i sales de festa munten "saros" terrorífics i les carabasses envaeixen els aparadors de botigues de tota classe.

Les carabasses, un fruit ric en minerals que venint amb vaixell, amb les patates, els tomàquets i els cacauets, des de l'altra banda de l'oceà, prompte van incloure's tant pel seu sabor com per la textura i el color en els nostres cultius i cuina. Econòmica, ecològica, nutritiva i curativa la carabassa ho era tot.

I és que la carabassa es pot menjar de mil maneres: crua, cuinada lleugerament al vapor, bullida, estofada, al forn, permetent fer infinitat de plats: ratllada crua com a ingredient de l'amanida, a trossos en una sopa, a l'olleta, en crema torrada o com a ingredient principal d'un postre, cas de l'esponjosa, suau i molt nostra "coca de carabassa".

Justament per això, perquè la carabassa és un cúmul de virtuts i ha estat per molts anys element bàsic nutricional del nostre poble, element destacat a la cuina tant de la tardor com de l'hivern, em dol i molt que "la moda actual" de buidar carabasses i penjar-les dels balcons la nit de Tots Sants amb espelmes enceses dintre per tal de fer por a la gent, o la més simple encara d'agafar una carabassa i pintar-li sobre la seua pell una cara, s'impose sense criteri al nostre territori, resultant ben trist que molts menuts, quan veuen una carabassa associen aquesta a la festa i no a l'aliment.

El fenomen de la globalització que s'ha covat a través dels mitjans de comunicació ha creat nous costums i nous hàbits entre la nostra societat. La cultura no n'és pas exempta, ans el contrari, puix és permeable a totes les noves interpretacions, no m'opose, però em dol que Halloween "es menge" les nostres tradicions.

Us anime que no us quedeu aquí i consumim carabasses, durant tota la temporada de tardor i hivern, hi ha moltes maneres de fer-ho, les més tradicionals i a la vegada senzilles: AL FORN o  i en COCA. Punxeu al damunt i trobareu la recepta.

Mengeu-la de bona gana i que us faça profit!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada